Archief

Burgemeesters twitteren vaker

Ruim een kwart van alle burgemeesters is actief op Twitter. Dat is driemaal zoveel als anderhalf jaar geleden; toen twitterde slechts 8 procent van hen.

De gemiddelde burgemeester op Twitter is man en sinds mei 2010 actief op de microblogsite. Per week verstuurt hij ongeveer 12 tweets (twitterberichten), heeft 932 volgers en volgt zelf 305 twitteraars. Van de 415 burgervaders die deelnamen aan het onderzoek, hebben er 108 een eigen Twitteraccount. Daarvan maken 100 burgemeesters actief gebruik, blijkt uit onderzoek van De Hollandsche Meesters.

Strategisch middel
Burgervaders die social media inzetten als strategisch communicatiemiddel, kunnen binnen hun gemeente de samenbindende factor zijn. Burgers kunnen sneller vragen stellen of opmerkingen maken die van invloed zijn op het beeld van de burgemeester in de media. De onderzoekers concluderen dat slechts een enkeling onder de twitterende burgemeesters de juiste mix heeft weten te vinden tussen de inhoud, de tone-of-voice en de frequentie van hun berichten.

Opspraak
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt verder dat twitterende burgemeesters beter scoren bij burgers en pers. Maar soms kan een bericht ook verkeerd vallen. Zo kwam burgemeester Mulder van de gemeente Hulst onlangs in opspraak door een tweet over een serie overvallen op Chinese restaurants in de provincie. Het grappig bedoelde bericht leverde de burgemeester al snel veel kritiek op in de media en bij burgers. Volgens BOOM-adviseur Joop Maas geen verstandige actie. Aan Omroep Zeeland liet hij weten dat een burgemeester altijd een publieke functie heeft; ook wanneer hij niet aan het werk is. Maas: “Mensen zien nu eenmaal het verschil niet tussen de burgemeester in functie of de burgemeester als privépersoon”.

Zie ook het artikel ‘Media-aandacht voor column'.

Geraadpleegde bron: Emerce.nl.