Archief

Creatief met communicatie

Als je de beschikking hebt over een creatief brein kan werkelijk alles om je heen je inspireren. De manieren waarop je die indrukken kunt verwerken en kunt omzetten in expressie, is enorm. Geen wonder dat creatieven vaak alleskunners zijn: performer, zanger, vormgever en kunstenaar tegelijk. Internet wakkert dat verder aan, omdat iedereen de kans krijgt het eigen multitalent te ontwikkelen en uit te dragen. Het brengt creatieve mensen nog dichter bij elkaar, omdat ze elkaar kunnen inspireren, razendsnel kennis kunnen uitwisselen en heel makkelijk tot samenwerking kunnen komen. Creativiteit neemt daardoor hele nieuwe vormen aan.

Juist die ontwikkeling is het thema van een tentoonstelling in Rotterdam, waar ik met groot genoegen heb rondgelopen. Die tentoonstelling met de naam BLURRR in De Tent, is nog open tot en met 15 november. U kunt dus nog met eigen ogen gaan zien waar samenwerking tussen creatieven toe kan – of moet ik zeggen: gaat – leiden.

Prachtig allemaal, maar het zette me ook aan het denken. Nu creatieven elkaar vooral via internet helemaal hebben gevonden, dendert er een steeds groter wordende golf aan creatieve uitspattingen door het land. Iedereen krijgt volop de kans om over de eigen creatieve grenzen heen te kijken. Oneindige mogelijkheden, denk je dan. Toch blijft het een wat eenzijdige ontwikkeling van talent. Omdat de creatievelingen juist elkaar opzoeken, is er soms weinig kruisbestuiving met heel andere mensen. Terwijl ik in de praktijk toch dagelijks merk dat dat juist heel inspirerend kan werken en bij mij het onderste uit de kan haalt.

In onze dagelijkse praktijk merken we dat onze creatieven en adviseurs veel aan elkaar hebben en van elkaar leren. Samen tillen we elkaar naar een hoger niveau, waarbij ieder vanuit z’n eigen discipline een belangrijke inbreng heeft. Zomaar helemaal creatief los gaan heeft geen zin; dat communiceert niet. En puur tot leven wekken wat er uit de communicatietheorieën tevoorschijn komt, levert vaak eenheidsworst op. Juist de wisselwerking tussen ‘creatie’ en ‘communicatie’ levert resultaten op die meer zijn dan zomaar ‘toegepaste creativiteit’.

Dat samenspel is erg belangrijk in ons vak. Al is het niet altijd even logisch en gaat het niet altijd vanzelf. Creatieven zijn namelijk totaal verschillende wezens in vergelijking tot onze op advies ingestelde collega’s. Denk alleen maar aan het verschil in interesses en hobby’s. Dan heb ik het nog niet eens over de emotionele kanten van een ontwerper of art director. Gevoel speelt bij ons een grote rol, zodat ons werk binnen één enkele dag gepaard kan gaan met teleurstellingen én euforische momenten.

Het was daarom wel leuk om enkele van onze communicatiecollega’s eens creatief aan het werk te zien. Parallel aan de tentoonstelling BLURRR werd er een grootschalig educatief project voor middelbare scholieren en studenten georganiseerd. BOOM nam deel aan dit project, waarbij er teams gevormd werden met zowel creatieven als adviseurs om samen een creatieve taak tot uitvoering te brengen. Voor onze creatieven een vertrouwde omgeving, voor de adviseurs iets minder. Toch moet ik zeggen dat onze voortdurende samenwerking bij BOOM blijkbaar een uitstekende uitwerking heeft gehad op mijn collega’s. Uit de verbluffende resultaten mag ik afleiden dat ook onze adviseurs aardig creatief blijken te zijn!

 

Auke Nauta – Art director BOOM