Archief

Displayreclame: 40% blijft ongezien

Organisaties en merken blijven hun investeringen in reclame op internet vergroten. Europese adverteerders doen dit veelal door door middel van beeldadvertenties op websites, ook wel ‘display advertising' genoemd. Onderzoek toont aan dit niet heel effectief is.

In 2010 gaven adverteerders in Europa ruim 5 miljard euro uit aan display advertising. De advertenties worden met name ingezet voor het verbeteren van de merkbekendheid, het genereren van verkeer naar een (bedrijfs)website en voor promotiedoeleinden. Maar heel veel effect heeft het niet. Uit een meting van marktonderzoeker comScore blijkt dat veertig procent van de Europese internetreclame nooit wordt gezien door het publiek waarvoor het bestemd is. Dat is omgerekend twee miljard euro aan online mediabestedingen die nooit enig effect heeft.

Hans van den BOOM legt uit: “Omdat een deel van de online advertenties dus niet wordt waargenomen is het belangrijk in het oog te springen. Zorg voor een goed doordacht concept, een opvallend ontwerp en pakkende slogans. Veelal wordt hier te gemakkelijk over gedacht en wordt de online banner vol gepropt met informatie. Dat heeft geen zin. Wie alles communiceert, communiceert uiteindelijk niets. Beter is het om keuzes te maken en tot de kern van de boodschap te komen. In tekst, maar ook in beeld”.

Het onderzoeksbureau heeft de meting verricht met een nieuw rapportagesysteem dat laat zien wanneer online reclame wel en niet in beeld is geweest bij de consument. De Europese steekproef werd gehouden tijdens 15 reclamecampagnes van merken als Kellogg's, Nivea en Procter & Gamble. Daarbij werden 640 miljoen impressies gegenereerd op 213.000 websites. Uit de resultaten blijkt dat 67 procent van de gemeten uitingen wel op het netvlies is gekomen van de consument. Zeven procent daarvan kwam niet in de juiste geografische regio terecht. Hierdoor blijft veertig procent aan online gepubliceerde reclame over die nooit konden worden gezien of begrepen.

“Minstens zo belangrijk als de aandacht trekken, is natuurlijk ook het er voor zorgen dat de advertentie getoond wordt aan de juiste persoon”, meent Hans van den Boom, senior communicatieadviseur van BOOM Communicatie: “Nog steeds zien we dat online adverteerders het middel displayadvertenties massamediaal inzetten. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de specifieke mogelijkheden van het web om doelgroepen gericht te benaderen met advertentie-uitingen. Door gebruik te maken van ‘targeting' kunnen advertenties zeer gericht getoond worden aan specifieke doelgroepen. Het heeft weinig zin om aan iedereen die op NU.nl komt een banner met reclame voor de duurste Audi te tonen. Maar als er iemand op diezelfde website komt die zich eerder op het web al wat had geïnformeerd over die Audi, zal het tonen van de advertentie een groter effect hebben”

Geen verrassing
Dat internetreclame zo vaak buiten beeld blijft, is voor Nederlandse adverteerders geen verrassing. De cijfers komen overeen met de gegevens van organisatie MeMo². In juni 2011 publiceerde zij een onderzoek waaruit blijkt dat 38 procent van de display-uitingen nauwelijks in beeld komt bij consumenten.

Geraadpleegde bron: Emerce.nl.