Archief

Doe de #doggiedop!

Het begon allemaal met een simpel verzoek op de atletiekbaan, waar ik training geef: “Juf, wil jij doppen sparen voor een blindengeleidezeehond?”. Ik schoot natuurlijk meteen in de lach. Gelukkig gaf haar moeder meteen uitleg. Het ging niet om zeehonden, maar om ‘gewone’ blindengeleidehonden. Met de opbrengst van de doppen worden die opgeleid en ondergebracht bij mensen die dat hard nodig hebben. Een prachtig initiatief, dat ik bij deze graag wil aanzwengelen via de social media. Wie doet er mee?

Doppen van pakken vla, sap en melk; sinds een paar weken ben ik mij bewust van het grote aantal plastic doppen dat normaal gesproken zomaar in mijn vuilcontainer verdwijnt. En dat terwijl die doppen kunnen bijdragen aan een goed doel. Je helpt dan niet alleen mensen met een visuele beperking, maar je bent ook nog eens milieubewust bezig. De ingezamelde dopjes komen niet op de afvalberg terecht, maar worden verwerkt tot nieuwe producten. Ze krijgen een tweede leven, bijvoorbeeld in de vorm van hardplastic pallets.

Volume
Na mijn research over de inzamelingsactie op internet, heb ik alles eens op een rijtje gezet. Ongeveer 400 doppen maken één kilo. En voor elke ingezamelde kilo dopjes krijgt KNGF Geleidehonden 22 eurocent. Omdat het trainen en plaatsen van één blindegeleidehond ongeveer 15.000 euro kost, is er voor elke hond circa 68.000 kilo aan dopjes nodig. Dat zijn dus ongeveer 27 miljoen (!) doppen. Omdat dit een gigantische hoeveelheid is, lijkt het bijna onhaalbaar om met deze actie geleidehonden te financieren. Toch gaat het hier maar om één ding: volume. Als er genoeg mensen meedoen, is alles mogelijk. En elke blindegeleidehond die ermee opgeleid en geplaatst kan worden, is er één.

In beweging
Omdat ik het een goed initiatief vind, ben ik dus begonnen met het sparen van doppen. En ik moet zeggen: dat gaat best hard. Maar toch – dat ligt nu eenmaal in mijn aard – niet hard genoeg naar mijn zin. De inzamelingsactie startte in België in 2005 en ik ben bang dat het nooit veel groter zal worden dan het nu is. Dat is zonde, want dit initiatief verdient zoveel meer! Daarom heb ik een manier bedacht om mensen massaal in beweging te krijgen voor de doppenactie en daarmee de blindegeleidehonden. In de geest van de ALS-IceBucketChallenge daag ik iedereen uit iets te doen voor KNGF Geleidehonden. Het motto: doe de #doggiedop!

#Doggiedop
Wij zijn er bij BOOM Communicatie meteen mee begonnen en een voorbeeld is te zien op onze Facebookpagina. Hoe werkt het? De kunst is om een zo fraai of grappig mogelijk selfie te maken met twee doppen voor je ogen. Geen gemakkelijke opgave, want je ziet dan namelijk niets. Dat verwijst naar de visuele beperking van de mensen waarvoor de actie uiteindelijk bedoeld is. En de doppen leggen nadruk op de doppeninzamelingsactie, die een grotere bekendheid moet krijgen om voldoende volume te creëren. Door iedere foto of filmpje (want dat kan natuurlijk ook) te posten via de social media en te voorzien van #doggiedop, kunnen we er in Nederland en België hopelijk een hype van maken. Uiteraard is het dan van belang dat je drie mensen nomineert die jij graag de doggiedop ziet doen. Van iedereen die meedoet, verwachten we natuurlijk wel dat-ie vanaf dat moment doppen gaat sparen, óf een donatie geeft op Geleidehond.nl/doneer.

Meedoen is laagdrempelig en leuk. Het is voor een goed doel en bovendien doe je een goede daad voor het milieu. Alleen maar argumenten vóór, zou ik zeggen. Dus maak die foto en zet ‘m op Facebook, Instagram of Twitter! En start met doppen sparen of doneer aan KNGF.

Nederland leidt per jaar 100 honden op tot blindengeleidehond. Dat is heel mooi, maar het zijn er veel te weinig om aan de vraag te voldoen. Samen kunnen wij daar iets aan doen. Doe daarom de #doggiedop! Ik ben benieuwd hoever we met z’n allen komen!

Riona Dietvorst – Communicatieadviseur BOOM Communicatie

Doe ook de ‪#‎doggiedop‬! Help KNGF geleidehonden en zorg dat er meer geleidehonden kunnen worden opgeleid! Ga plastic doppen sparen of geef KNGF Geleidehonden een donatie via www.geleidehond.nl/doneer