Archief

Een gebouw dat sport ademt

Het onlangs geopende nieuwe gebouw van CIOS te Goes staat centraal in de nieuwste editie van ‘Time Out'. CIOS geeft de nieuwsbrief uit om relaties met enige regelmaat te informeren over de vele activiteiten en aspecten die met de sportopleidingen van dit instituut te maken hebben. Hieronder één van de artikelen uit ‘Time Out' nummer 3, met de titel: ‘Een gebouw dat sport ademt'.

“Hallo beste mensen, hoe maak je een gebouw dat beweegt?” De bezoekers van de workshop van Ben Westenburger, de architect van het nieuwe CIOS-gebouw, krijgen direct een flinke uitdaging te verstouwen.

Balletjesprints
De sportuitstraling van het gebouw houdt de gemoederen van de bezoekers bezig. Allerlei ah's en oh's zijn te horen, of ze nu worden ontlokt door scheidingsnetten, de donkergroene sportkleur van wanden en vloeren, de skybox, het ongelijkvloerse centercourt, de dug-outs, de recordprints op de glaswanden of de gekleurde lamellen buiten, die afhankelijk van de positie van de toeschouwer verschillende sporttaferelen laten zien. Zeker de bedrukking van de glaswanden heeft veel bekijks. Twee meisjes maken foto's van de vloer, omdat de zon via de balletjesprints wel erg mooie vormen maakt. De wereldrecordtijden worden weergegeven in reeksen. Door die reeksen naast elkaar te zien, kan het verschil in snelheid bekeken worden tussen bijvoorbeeld hordelopen en schaatsen. Nee, daar zijn bezoekers, maar ook de CIOS‘ers zelf voorlopig nog niet op uitgekeken.

Bouncen
Een leerling, tijdens de workshops helemaal alleen aan een pc in het verlaten onderwijsleercentrum: “Prachtig gebouw, het werkt heel plezierig. Wel een beetje steriel nog. Kijk, daar hangen al foto's van één of ander toernooitje waarop je mensen herkent. Dat moet nog op meer plaatsen, want dan wordt het meer óns gebouw.” Een docent: “Sommigen van ons waren wel een beetje bang dat de leerlingen in de netten, die sommige delen afscheiden, zouden gaan bouncen. Maar dat is niet gebeurd; ze vinden het zelf ook allemaal erg gaaf, volgens mij.” Nog een docent: “Waar ik aan moet wennen, is dat er veel studenten in een relatief kleine ruimte zijn; in het centrale trappengedeelte – het centercourt – is het vaak erg druk. En de gangen zijn smaller dan we gewend waren. Veel knusser dus en een beetje confronterend wel. Niet erg, maar wel even wennen.” Het centercourt is inderdaad lekker druk, zodat je moet opletten waar je loopt om niet een trede te missen. “Ach”, relativeert weer een andere docent, “er zijn hier telkens maar hooguit driehonderd mensen tegelijk binnen, en die kom je dan tegen. Perfect toch?!” In totaal heeft het CIOS Goes/Breda in Goes nu bijna duizend leerlingen (voltijd en deeltijd) en ruim zeventig docenten.

Straks nog fitness en dojo
Stafdocent Peter van der Veer is bijna projectleider nieuwbouw af. “Er is nog wel wat af te werken, hoor. Maar ik ben heel tevreden over al het werk wat afgelopen maanden is verzet. Ik ga nu eerst een week met vakantie.” En daarna? “Het gewone werk roept weer, maar de fitnesszaal van de locatie Bessestraat gaat in de loop van dit leerjaar nog over naar onze oude plek en daar vlakbij wordt in maart begonnen met de bouw van de dojo, zoals in Japan de zaal voor judo en aikido wordt genoemd.” Van der Veer is vooral tevreden over de sportuitstraling van het gebouw: “Zowel binnen als buiten is duidelijk waar we mee bezig zijn. Het gebouw past door die afwerking helemaal bij ons. En ik krijg daar heel veel positieve reacties op, niet alleen vandaag.”

Bron: Time Out, nieuwsbrief van CIOS Goes/Breda (ROC Zeeland), nummer 3.