Archief

Eerste klimaatneutrale straat

In het Zeeuwse Grijpskerke start begin 2010 de bouw van negentien klimaatneutrale woningen voor starters en senioren. Het bouwproject is onderdeel van het nieuwbouwplan ‘WoonEco2' van Marsaki en Woonburg.

Na Heinkenszand en Wissenkerke is nu ook Grijpskerke aan de beurt. Verschil met de andere twee plaatsen is dat ze hier net een stapje verder gaan. De woningen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook zelfvoorzienend in elektriciteit en warmte. “Bij een gemiddeld gebruik gaan ze zelfs stroom leveren aan het openbare net en kan de bewoner verdienen aan energie”, aldus directeur Ruud de Baar van Marsaki Projectontwikkeling. “Als ze tenminste niet vier computers en twee televisies in de stand-by-stand laten staan, want dan wordt het lastig.”
Voor zover De Baar kan nagaan, wordt dit project, dat in het noordelijk deel van Grijpskerke ligt, de eerste klimaatneutrale straat in Nederland. Twaalf woningen zijn bedoeld voor starters, de andere zeven huizen, waarvan 5 huurwoningen, worden specifiek gemaakt voor senioren.

Architecten Alliantie in Goes heeft in het ontwerp van de woningen rekening gehouden met een aantal zaken. Er is uitgegaan van het concept van de ‘passieve woningen'.
“Passiefwoning, CO2-huis of klimaatneutraal, in ons geval wil het zeggen dat de energie die wordt gebruikt ook weer wordt gecompenseerd door het zelf op te wekken”, aldus Levien de Putter van Architecten Alliantie.

Er wordt met vele aspecten rekening gehouden, zoals bij het plaatsen van ramen om optimaal gebruik te maken van invallend zonlicht en zware isolatiepakketten in vloeren. Het dak en de wanden moeten zorgen dat zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Het verwarmen van ruimtes gebeurt met behulp van aardwarmte en elektriciteit wordt opgewerkt door geplaatste zonnepanelen op het dak. “Maar er kan nog wel gewoon een raam open”, benadrukt De Baar.

BOOM verzorgde deze site, als ook de projectstijl.

Voor meer informatie over het project WoonEco2: www.wooneco.nl.

Geraadpleegde bron: PZC (28 november 2009).