Archief

Emotiemetingen toepasbaar voor marketing

Techniek die emoties meet om daar vervolgens op in te spelen. Het klinkt futuristisch maar de eerste stappen op weg naar ‘affective computering' zijn al gezet. Wereldwijd groeit de belangstelling voor deze techniek-in-opkomst, en onderzoek naar dit nieuwe fenomeen is in volle gang. Een fenomeen in het verlengde van cookies; in de overtreffende trap.

Een concreet voorbeeld van ‘affective computering' is de gezichtsanalysesoftware. Hierbij meet een webcam de gelaatsuitdrukking naar aanleiding van een waarneming op een scherm. Dat kan zijn een opgetrokken wenkbrauw bij het zien van een reclamefilmpje of een glimlach bij het zien van een viralvideo.

Hoewel deze methode zich op dit moment nog in de marktonderzoekfase bevindt, acht de Brit Mihkel Jäätma de kans reëel dat daar binnen afzienbare tijd verandering in komt. Hij is de CEO en oprichter van het in Londen gevestigde bedrijf Realeyes dat deze software ontwikkelt. Hij heeft de belangstelling van bedrijven voor deze emotie-meting-methode de afgelopen tijd sterk zien stijgen.

Met name voor marketingonderzoek zien bedrijven grote mogelijkheden in dit middel. Als vervanging van de traditionele vragenlijsten. “De directe emotionele reactie die onze camera's meten, zegt veel meer over wat iemand echt vindt”, aldus de oprichter van Realeyes. Het Britse bedrijf voert op dit moment al in een aantal winkels een experiment uit waarbij veiligheidscamera's registeren of klanten blij zijn.

Het meten van emoties kan ook via het registreren van spraak of het meten van fysieke uitingen van emoties. Zo heeft een Portugees bedrijf een muis ontwikkeld met daarin verschillende sensoren verwerkt die onder andere de manier van bewegen, de spierspanning en het zweetniveau meet. Een bedrijf dat educatieve software maakt, gebruikt deze muis om te kijken hoe leerlingen emotioneel op het lesmateriaal reageren.

In Nederland zijn er verschillende universiteiten die zich bezig houden om emoties en technologie beter op elkaar te laten aansluiten, waaronder de Radboud Universiteit in Nijmegen en de VU in Amsterdam. In het bedrijfsleven zijn onder andere Microsoft, Samsung en Apple bezig met het ontwikkelen van toepassingen op dit terrein.

Bron: www.emerce.nl