Archief

Energiek concept CO2-neutrale woningen

In 2010 beginnen Marsaki en Woonburg met de bouw van klimaatneutrale woningen. Dit wordt de eerste CO2-neutrale straat in Nederland. Hoewel het woonproject WoonEco vooral bestemd is voor jongeren, zijn er ook enkele levensloopbestendige woningen.

Een WoonEco-woning is extreem geïsoleerd. Het compenseren van de nog benodigde energie vindt plaats door het opwekken van elektriciteit met geplaatste zonnepanelen op het dak. Hierdoor is het energieverbruik bijzonder laag en de woning klimaatvriendelijk. Toekomstige bewoners van de WoonEco-woning hebben zeer lage energielasten. Sterker nog: als je volgens energiezuinige principes leeft, kun je zelfs geld verdienen, omdat je meer energie naar het net brengt dan je eraan onttrekt.

BOOM ontwikkelde de projectstijl voor WoonEco. Er is gekozen voor een frisse, groene stijl die associeert met klimaatvriendelijkheid. De slogan ‘klimaatvriendelijk kost geen energie' heeft een dubbele betekenis. Je hebt een energierekening van € 0,- en tevens wordt duidelijk dat als je iets wilt doen voor het milieu het niet te veel moeite hoeft te kosten. Zaken die de hoofdzakelijke jongere doelgroep zeker aan moeten spreken. In de campagne wordt duidelijk wat voor leuke dingen je allemaal kunt doen met het geld dat je bespaart. Voor iedere groep is een concept bedacht dat past bij de specifieke belevingswereld. Zo vertelt een alleenstaande jongedame dat ze elke maand extra kan gaan shoppen, zeggen samenwonende jongeren dat ze elk jaar uitgebreid op vakantie kunnen, meldt een jong gezin dat ze niet meer hoeven te beknibbelen op de wekelijkse boodschappen en zijn senioren er enthousiast over dat ze elke maand naar het theater kunnen.