Archief

Framing-column in vakblad

Marketing Rendement publiceert regelmatig artikelen van de hand van BOOM-adviseurs. Zo verscheen in het novembernummer van het maandelijkse marketingvakblad de column ‘Wie definieert uw producten?' van Mario van Gastel. Hierin beschrijft Van Gastel aan de hand van twee spraakmakende cases het fenomeen framing.

Framing draait om taalgebruik. Politici, activisten en marketeers hanteren framing om een impliciet referentiekader te creëren voor een onderwerp. Zo roepen hun woorden bij de ontvanger associaties op die een positieve of negatieve invloed hebben op zijn houding ten opzichte van dat onderwerp. Van Gastel haalt in zijn column onder meer het voorbeeld aan van de plofkip.

Vorig jaar lanceerde Wakker Dier een grootschalige campagne tegen het gebruik van zogenaamde plofkippen. Door razendsnelle verspreiding werd deze negatieve naam een begrip en zorgde voor flinke reputatieschade bij diverse voedingsmerken. Zo werd onlangs nog de Facebook-pagina van Albert Heijn gebombardeerd met anti-plofkipberichten. Om te voorkomen dat een ander hun producten definieert, adviseert Van Gastel bedrijven om zo min mogelijk ruimte te laten voor alternatieve interpretaties.

Het volledige artikel is hier te downloaden.