Archief

Inhaken op de k(r)oning. Vind ik leuk!

De hele maand april staat in het teken van de kroning. Al weken gaat het in de media over niets anders dan de abdicatie en alles wat daaraan verbonden is. Zoals het lied dat iedereen geacht wordt mee te zingen en de tango die iedereen zou moeten dansen. En natuurlijk alle commerciële inhakers. Zodra het om de Oranjes gaat, wil geen enkele marketing- of communicatieafdeling achterblijven. Iedereen wil inspringen op de k(r)oning.

Newswjacking
Nadat Beatrix aankondigde afstand te doen van de troon, regende het creatieve inhakers door A-merken. Iedereen kent de inhakers van Jumbo, Domino's Pizza, Bavaria en Hema wel. ‘Newsjacking' heet dit verschijnsel; het meeliften op een nieuwsitem door het maken en (online) verspreiden van een inhaker. Uit een reclame/reactie-onderzoek (RRO) van marketingplatform Cebuco blijkt dat inhaakcampagnes beter werken dan normale reclamecampagnes. De link naar de actualiteit is in grote mate bepalend voor dat succes. Onze hersenen herkennen de actualiteit en zien tegelijk dat de uiting anders is. Dat botst. Het realiseert extra aandacht. En aandacht is één van de eerste vereisten voor een effectieve campagne.

Adverteren of social media?

Waar soms tonnen worden gespendeerd aan advertentiecampagnes, kan één goed verzonnen, goed getimede én goed uitgevoerde Facebookpost misschien wel hetzelfde effect bereiken. Met de social media hebben ook kleinere ondernemingen nu de mogelijkheid om op de actualiteit in te springen. Anders dan met de traditionele media hebben de social media een interactief karakter. Hier kijken we vooral naar likes, comments en shares. Die geven aan hoe de uiting overkomt en hoe succesvol deze is. Het kengetal ‘people talking about' (PTA) is dus een goede leidraad. Opvallend: er is een veel grotere kans dat mensen de boodschap onthouden als ze deze via vrienden gekregen hebben.

Merkwaarden
Kansen en mogelijkheden genoeg. Je zou dus zeggen dat elk zichzelf respecterend bedrijf – van klein tot groot – dan momenteel wel een inhaker moet hebben. Toch is dat niet verstandig. Niet alleen een goede link met de actualiteit is bepalend voor het effect van een inhaakcampagne. Er moet ook een duidelijke verbinding zijn tussen het merk en de gebeurtenis. Heeft de gebeurtenis geen relevantie voor het merk of de doelgroepen daarvan, of sluiten de merkwaarden er onvoldoende bij aan? Dan heeft een inhaakcampagne vaak maar weinig communicatiekracht. De campagne kan het merk dan zelfs tegenwerken. Volg de actualiteit en benut dus alleen die momenten waarbij u een écht relevante verbinding kunt maken met uw merk. Voor alle andere gebeurtenissen geldt: niet per se willen inhaken, maar heel bewust afhaken!

Annemieke Boidin-van Egmond – Communicatieadviseur BOOM Communicatie