Archief

'Je moet erin geloven'

‘Dan denk je aan Brabant'. Zo luidt de slogan van de nieuwe promotiecampagne van de provincie Noord-Brabant. De zin is gebaseerd op het nummer ‘Brabant' van zanger Guus Meeuwis.

Het doel van de campagne is om Brabanders zelfbewuster te maken. Maar volgens gedeputeerde Thoon Essed gaat het ook om Nederland en het buitenland bewust te maken van de provincie. Het beeldmerk – de Brabantse vlag als een ovale sticker met de letters NB en daaronder de slogan – moet volgens de gedeputeerde straks overal te zien zijn. Om dit te bereiken is het logo gratis te downloaden op de website dandenkjeaanbrabant.nl.

Onder leiding van Essed werd het beeld bedacht door een speciale commissie, waar onder meer wetenschapper Hans Mommaas en oud-wethouder Jan Pelle – tegenwoordig directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij – deel van uit maakten. Pelle vindt het beeldmerk goed bruikbaar. “Hiermee kunnen bedrijven hun boodschap nog beter overbrengen.” Ook Mommaas denkt dat.”Bedrijven en instellingen hebben een beeldmerk nodig om zich te onderscheiden, maar ook om zich onderling te verbinden.”

Vijf jaar geleden bedacht de Gedeputeerde Staten de slogan ‘Natuurlijk Vernieuwend'. Deze is nog steeds te zien op diverse borden langs de wegen in Brabant. Het is nog niet zeker of de vorige gaat plaatsmaken voor de nieuwe. “Daar zijn we nog niet uit”, zegt Essed.

Hans van den Boom van BOOM® Creatie en Communicatie vindt de nieuwe slogan een stuk beter dan de vorige. “'Natuurlijk Vernieuwend' was een loze kreet. ‘Dan denk je aan Brabant' zegt veel meer over de identiteit van de provincie. Als een plek waar het lekker thuiskomen is.”

Of de campagne met de slogan een succes wordt, hangt volgens Van den Boom sterk af van hoe het uitgevoerd wordt; hoe het merk wordt geladen. Verder speelt mee of de Brabanders de slogan dragen.”Die moeten wel in zo'n kreet geloven. Per slot van rekening zijn de Brabanders je ambassadeur. Zo maar iets leuks bedenken om daar je imago als provincie mee op te poetsen, werkt niet. Je bevolking moet wel voeling hebben met zo'n slogan.”

Jan Melis die jarenlang voor het CDA in de Brabantse Staten zat, laat niet het achterste van zijn tong zien over de slogan zelf. “Maar het idee om activiteiten in Brabant onder een noemer uit te dragen, daar ben ik een groot voorstander van. Het is niet meteen duidelijk waar de slogan voor staat nee, maar dat is altijd zo met verpakking: die moet de lading dekken.”

En Guus Meeuwis? Die was op geen enkele manier betrokken bij de voorbereidingen voor de promotiecampange waarvoor uiteindelijk zijn liedje werd gebruikt. “Guus kan zich er helemaal in vinden. Hij ziet het als een blijk van waardering dat de slogan appelleert aan zijn lied Brabant”, laat zijn management weten.

Bron: BN/De Stem (verkorte versie artikel). Op de foto: Hans van den Boom.