Jongeren ‘kleuren op’ als schilder
Het beroep schilder heeft met nogal wat vooroordelen te maken. Iedereen heeft wel eens een kwast of verfroller in handen en denkt dus te weten hoe het is om hele dagen met verf aan de slag te gaan. Zo is een beeld ontstaan van zwaar, eentonig en slechtbetaald werk. Dat imagoprobleem leidt er toe dat er maar weinig jongeren interesse tonen in een opleiding tot schilder. Het Vakcentrum Schilderen Zuid-West wil die trend doorbreken.
Het vakcentrum heeft de afgelopen jaren gemerkt dat de jongeren die bij hen binnenstappen om zich nader te informeren, in veel gevallen daadwerkelijk voor een toekomst in de schilderbranche kiezen. Dat is vooral te danken aan de mogelijkheid die het vakcentrum in die situatie heeft om de veelzijdigheid van het vak te tonen. Binnen de muren van het vakcentrum worden er namelijk theorie- en praktijklessen gegeven over de verschillende aspecten van het schildersvak, zoals behangen, glaszetten, restauratiewerk van deuren, ramen en kozijnen en vanzelfsprekend ook over de verschillende technieken van schilderen en spuiten.
Het vakcentrum nodigt jongeren in West-Brabant en Zeeland graag uit om met eigen ogen te komen zien wat het beroep van schilder allemaal inhoudt. De decanen van toeleverende vmbo-scholen, spelen daarin een belangrijke rol; zij sporen het juiste type jongeren aan om eens een kijkje te gaan nemen bij het vakcentrum. Toch zijn er ondersteunende communicatiemiddelen nodig om een daadwerkelijk bezoek te stimuleren en ook ouders te wijzen op die mogelijkheid. BOOM Communicatie ontwikkelde hiervoor de campagne ‘Kleur op (bij het Vakcentrum Schilderen)'. De campagne roept op een daadkrachtige, positieve manier op om aan een aantrekkelijke nieuwe toekomst te beginnen met diverse ontwikkelingsrichtingen. Een toekomst waarmee meteen geld is te verdienen, door tijdens de opleiding in een leerbedrijf werkzaam te zijn.
Met de campagne wil het vakcentrum er voor zorgen dat een grotere groep jongeren bij hen over de drempel stapt. En als dat gebeurt, zal een aantal van hen gegrepen worden door de charme het vak. Zij kunnen verder ‘opkleuren' bij het vakcentrum en uitgroeien tot vakmensen met toekomst.