Archief

Jongeren zoeken crossmediale beleving

De opkomst van nieuwe media heeft het gebruik van traditionele media niet verdrongen maar eerder aangevuld. Jongeren kijken nog steeds televisie en luisteren nog steeds naar de radio. Meer dan de helft van de deelnemers aan het jaarlijkse MePublic-onderzoek, dat het mediagebruik van jongeren in kaart brengt, wil juist via verschillende media toegang hebben tot hun favoriete content. Internetten en televisie kijken voeren de lijst van het dagelijkse mediagebruik aan, gevolgd door social media en radio.

Het onderzoek, uitgevoerd door marketingbureau BE Viacom, inventariseerde het mediagebruik van ruim 5.000 Noord-Europese millennials. Millennials zijn jongeren en jongvolwassenen geboren tussen 1980 en 2000. Zij zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en lopen voorop in het gebruik van nieuwe media. Nederland telt ongeveer 4,2 miljoen millennials.

Verrijkte kijkervaring
De respondenten hechten veel waarde aan de gebruiksvriendelijkheid van devices als smartphones en tablets. Maar liefst 81% benadrukt het belang van gebruiksgemak. Deze devices stellen gebruikers in staat razendsnel content, aanbevelingen en meningen te delen via social media. Televisieprogramma's zijn hierbij een belangrijk onderwerp van discussie. Zo profiteert het traditionele medium televisie van nieuwe media die de kijkervaring verrijken.

Sociale televisie
Volgens BOOM-adviseur Joop Maas bevestigt het onderzoek het toenemende belang van het ‘second screen'; de laptop, tablet of smartphone die tijdens het televisiekijken actief meedoet. “In feite spreken we inmiddels over ‘sociale televisie'. Tv-programma's stellen kijkers via slimme applicaties steeds meer in staat tot realtime participatie en het delen van gerelateerde content. Denk bijvoorbeeld aan het stemmen op deelnemers aan talentenjachten zoals The Voice Of Holland, het toevoegen van trivia en reviews aan films en het koppelen van branded content aan commercials. Voeg hieraan de dialoog op social media toe en zo ontstaat een crossmediale beleving die de betrokkenheid van de kijkers vergroot. Dit geldt met name voor millennials, voor wie digitale interactie een vanzelfsprekendheid is.”

Gedeelde merkliefde
Dat de televisie nog springlevend is, blijkt ook uit de eerste plaats van het medium op de lijst van belangrijkste bronnen voor merkinspiratie. Hierop wordt televisie gevolgd door internet en point-of-sale-media. Ongeveer 60% van de deelnemers aan het MePublic-onderzoek geeft aan sommige televisiereclame te waarderen en regelmatig merken of grappige reclame te delen. Millennials putten bijvoorbeeld inspiratie uit merkpagina's op social media; 30% volgt daar zijn favoriete merk. Het delen van merkliefde gebeurt vaker in persoonlijke gesprekken (46% van de respondenten) dan online (29%). Maar het aantal vrienden waarmee gedeeld wordt, ligt online veel hoger (11 tegenover 156).

Geraadpleegde bron: BEviacom.com.