Archief

Maatregelen tegen de Mexicaanse griep

Volgens de voorspellingen gaat na de zomervakantieperiode, die volgende week eindigt, de Mexicaanse griep in Nederland om zich heen grijpen. Bedrijven nemen volop maatregelen om een grote absentie van medewerkers te voorkomen. Maar wat kun je in de praktijk nu eigenlijk tegen dit virus doen?

Om iedereen te informeren over het Nieuwe Inluenza A (H1N1), is er een landelijke publiekscampagne ‘Grip op griep’ van start gegaan. Het doel is alle Nederlanders te laten weten hoe zij zich kunnen beschermen tegen het Mexicaanse griepvirus. De campagne is een initiatief van het ministerie van VWS. Sinds vorige week worden in heel Nederland huis-aan-huis folders verspreid. Tevens worden er spotjes via radio en televisie uitgezonden. De website www.grieppandemie.nl geeft burgers en werkgevers antwoord op hun vragen over het voorkomen, herkennen en genezen van Nieuwe Influenza A. Verder is er een gratis telefoonnummer bereikbaar voor vragen over dit virus: 0800 – 1100.

De Mexicaanse griep verspreidt zich door hoesten, niezen of praten. Besmetting kan plaatsvinden door het virus in te ademen of het via de handen in ogen, neus of mond te krijgen. Eenvoudige maatregelen om de kans op besmetting te verkleinen zijn:

  • dagelijks de handdoekjes op de toiletten, in de kantine/keuken en andere ruimtes vervangen.
  • regelmatig de handen wassen met water en desinfecterende zeep. Dergelijke zeep moet dan wel beschikbaar zijn op de toiletten en in de kantine/keuken.
  • raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan en gebruik zakdoekjes bij het hoesten of niezen. Gooi die zakdoeken direct na gebruik weg.
  • maak iedere vrijdag (of laatste werkdag van de week) uw telefoon en toetsenbord schoon met daarvoor bestemd desinfecterend materiaal. Deelt u een werkplek met een collega, maak dan de telefoon en het toetsenbord schoon op de dag voordat uw collega weer op die werkplek aan de slag gaat.
  • spreek elkaar – indien nodig – op de bovenstaande punten aan; het voorkomen of beperken van de Mexicaanse griep valt of staat met de discipline van alle medewerkers!
  • een goede ventilatie is belangrijk. Open de ramen of gebruik de airco.