Archief

Meer dan zomaar mooi

Volgens critici is de meerwaarde van design niet tastbaar te maken. Want in hoeverre draagt design nu daadwerkelijk bij aan het succes van een product, organisatie of merk? Je plakt gewoon toch ergens een logootje op en ‘klaar is Kees'?! Niets is minder waar…

Wij hebben het als grafici natuurlijk altijd al geweten: design is belangrijk. Erg belangrijk zelfs. Criticasters worden nu definitief de mond gesnoerd met het zeer interessante onderzoeksrapport 'Effectiviteit van Design'. De schrijvers van het rapport stellen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek vast dat design significant bijdraagt aan de bedrijfsresultaten en gezien moet worden als een belangrijk asset. Er is een positieve correlatie tussen de kwaliteit van design en de bedrijfsresultaten, concluderen ze. Sterker nog: het succes van een nieuw product is groter wanneer er tijdens de ontwikkelingsfase veel aandacht is besteed aan het design. Verder profiteren bedrijven ervan als grafici hun website en huisstijl ontwerpen; dat versterkt hun imago.

Ik moet eerlijk zeggen: het voelt best goed om te lezen welk belang ons werk heeft. Vanuit de buitenwereld wordt er namelijk nogal eens met verkeerde ogen naar onze beroepsgroep gekeken. Men denkt dan dat wij van die ‘vrije vogels' zijn, die het liefst de hele dag aan het spelen zijn met onze eigen creatieve brainwaves. Mensen die alleen maar wat ‘mooie dingen' willen maken. Maar als designers hebben we meer te bieden. We willen met onze creativiteit en deskundigheid het resultaat voor onze opdrachtgever positief beïnvloeden. Van betekenis zijn. Niet langer dénken wij dat te kunnen; nu is het ook aangetoond. De kracht van design is bewezen!

Des te beter ontwerpers bij de ontwikkeling van een nieuw product worden betrokken, des te meer aandacht er wordt besteed aan zowel experience (design voor beleving) als functioneel design (gericht op technologie, functionaliteit en ergonomie). Deze grotere aandacht leidt, stelt het onderzoek, tot betere financiële prestaties van het product. In zo'n proces is het voor ons van groot belang dat wij goed op de hoogte zijn van alle ins and outs met betrekking tot de opdrachtgever en zijn product of dienst. Hoe eerder wij bij dat proces betrokken worden, des te beter we het design aan kunnen laten sluiten op de gewenste functies en hoe meer effect het uiteindelijk zal hebben. We kunnen het design dan afstemmen op de technische kant van het product, op de functionaliteiten, op het gebruiksgemak (ergonomisch ontwerp), zintuiglijk prikkelingen (zintuiglijk design), emotionele aspecten (symbolisch design), zelfexpressieve elementen (symbolisch design), of een combinatie daarvan.

Aandacht trekken alleen, mag dus geen doel op zich zijn. Gericht verleiden is de kunst. Of is het beter dat ik niet meer spreek van kunst, maar van kunde? Na dit onderzoek kun je dat zeker zo stellen!

Auke Nauta – Art director BOOM Communicatie