Archief

Meiden krijgen grafische opdracht

Vandaag keken 20 meisjes uit het vmbo rond bij BOOM. Het werkbezoek is onderdeel van het project ‘Meiden in de techniek' dat meisjes de kans geeft om intensief kennis te maken met de wereld van techniek en ict. Grafische vormgeving is één van de richtingen waarop deze meiden zich kunnen oriënteren binnen dit project.

Na een rondleiding door de BOOM-vestiging te Goes, werden de meiden aan het werk gezet met een praktijkopdracht. Onder begeleiding van vrouwelijke grafische ontwerpers gingen de meiden aan de slag met het uitdenken, ontwerpen en uitwerken van een uitnodiging voor de uitreiking van hun certificaten aan het eind van het traject. Met interesse en enthousiasme werd er door de meiden in groepen aan de praktijkopdracht gewerkt. De resultaten waren opvallend gevarieerd en sommige waren – door gebruik te maken van ongebruikelijke vouwwijzen en stansvormen – bijzonder complex. De meiden gebruiken de uitnodigingskaarten om hun eigen ouders uit te nodigen voor de feestelijke uitreiking van de certificaten. Tijdens de opdracht kwam duidelijk naar voren dat grafische vormgeving veel technische componenten en ict-aspecten bevat.

Het project ‘Meiden in de techniek' is in het leven geroepen door VHTO, Landelijk Expertisebureau Meisjes en Bètatechniek, met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek. Vmbo-meisjes uit de derde klas van Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, het Ostrea Lyceum, het Scheldemond College en het Calvijn College maken met dit project gedurende 12 weken kennis met verschillende technische en ict-opleidingen van ROC Zeeland.

Bewuste keuze
De belangstelling voor opleidingen op het gebied van ict en techniek stijgt bij het ROC, maar het aandeel meisjes blijft nog altijd ver achter. Niet omdat zij een dergelijke opleiding niet zouden aankunnen, of niet interessant zouden vinden, maar omdat zij geen juist beeld hebben van de mogelijkheden van techniek en ict en omdat zij in hun omgeving geen mbo-studentes en vakvrouwen in deze disciplines kennen. Deelname aan het oriëntatietraject dompelt de meisjes onder in techniek en ict en heeft als meerwaarde dat zij bij alle onderdelen intensief contact hebben met mbo-studentes en vakvrouwen. Meisjes die het traject volgen, maken een bewustere keuze voor een vervolgopleiding. En daar is het de initiatiefnemers om te doen: een bewuste keuze, waarin techniek en ict het overwegen waard is.