Archief

Meiden op werkbezoek bij BOOM

Een aansprekende uitnodigingskaart maken. Op het eerste gezicht lijk je daar niet veel technische kwaliteiten voor nodig te hebben. De 18 meiden die deze opdracht kregen tijdens een werkbezoek aan BOOM, denken daar nu anders over. Tijdens dat werkbezoek kwam duidelijk naar voren dat grafische vormgeving/design veel technische componenten en ict-aspecten bevat.

Vandaag keken 18 meisjes uit het vmbo rond bij BOOM. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het oriëntatietraject 'Vmbo-mbo-brug' dat meisjes de kans geeft om intensief kennis te maken met de wereld van techniek en ict. Dit traject is georganiseerd door VHTO, Landelijk Expertisebureau Meisjes en Bètatechniek, met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek. Vmbo-meisjes uit de derde klas van Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, het Ostrea Lyceum, het Scheldemond College en het Calvijn College maken gedurende 12 weken kennis met verschillende technische en ict-opleidingen van ROC Zeeland.

BOOM wil met het bedrijfsbezoek de interesse voor exacte vakken stimuleren door middelbare scholieren in contact te brengen met de organisatie en haar medewerkers. Op de vestiging te Goes werd aan de vmbo-meisjes verteld en getoond dat er bij grafische vormgeving/design best veel technische componenten en ict-aspecten komen kijken. Het doel: aangeven dat een opleiding in de techniek of ict voor hen een serieuze optie kan zijn.

Onder begeleiding van vrouwelijke grafische ontwerpers gingen de meiden aan de slag met een praktische opdracht: het uitdenken, ontwerpen en uitwerken van de uitnodiging voor de uitreiking van hun certificaten aan het eind van het traject. Met interesse en enthousiasme werd er door de meiden in drie groepen aan de praktijkopdracht gewerkt. De resultaten waren opvallend gevarieerd en sommige waren – door gebruik te maken van ongebruikelijke vouwwijzen en stansvormen – bijzonder complex. De meiden gebruiken de uitnodigingskaarten om hun eigen ouders uit te nodigen voor de feestelijke uitreiking van de certificaten op 10 februari 2010.

De belangstelling voor opleidingen op het gebied van ict en techniek stijgt bij het ROC, maar het aandeel meisjes blijft nog altijd ver achter. Niet omdat zij een dergelijke opleiding niet zouden aankunnen, of niet interessant zouden vinden, maar omdat zij geen juist beeld hebben van de mogelijkheden van techniek en ict en omdat zij in hun omgeving geen mbo-studentes en vakvrouwen in deze disciplines kennen. Deelname aan het oriëntatietraject dompelt de meisjes onder in techniek en ict en heeft als meerwaarde dat zij bij alle onderdelen intensief contact hebben met mbo-studentes en vakvrouwen. Meisjes die het traject volgen, maken een bewustere keuze voor een vervolgopleiding. En daar is het de initiatiefnemers om te doen: een bewuste keuze, waarin techniek en ict het overwegen waard is.