Archief

Meisjes leren grafische vak kennen

Twintig meiden van het project ‘Meisjes in de techniek', keken gisteren tijdens een werkbezoek bij BOOM Communicatie in de wereld van grafici. Het werkbezoek is in het leven geroepen om meisjes kennis te laten maken met de wereld van techniek en ict. Grafische vormgeving is één van de richtingen waarop deze meiden zich kunnen oriënteren binnen dit project.

Het aandeel meisjes in ict- en techniekopleidingen van ROC's blijft beperkt. Vaak hebben zij een onvolledig of onjuist beeld van deze opleidingen en kennen zij in hun omgeving te weinig mbo-studentes en vakvrouwen die binnen deze disciplines als rolmodel kunnen fungeren. Deelname aan het project ‘Meisjes in de techniek' geeft jonge meiden de kans kennis te maken met technische beroepen en brengt hen in contact met vakvrouwen in de techniek en ict. Meisjes die het traject volgen, maken een bewustere keuze voor een vervolgopleiding. En daar is het de initiatiefnemers (het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek) om te doen: een bewuste keuze, waarin techniek en ict het overwegen waard is. steunen het project financieel.

Onder begeleiding van vrouwelijke grafische ontwerpers gingen de deelnemende meiden bij BOOM aan de slag met een praktijkopdracht. Deze opdracht bestond uit het bedenken, ontwerpen en uitwerken van een uitnodiging voor de uitreiking van hun eigen certificaten aan het eind van het traject. Na enige aarzelingen gingen de meiden al snel met veel enthousiasme en interesse aan de slag. De resultaten per groep varieerden van modern en strak tot klassiek met franjes. Sommige uitwerkingen waren – door gebruik te maken van ongebruikelijke vouwwijzen en stansvormen – bijzonder complex.

De uitnodigingskaarten worden door de meiden gebruikt om hun eigen ouders uit te nodigen voor de feestelijke uitreiking van de certificaten. Tijdens de opdracht werd voor de meiden duidelijk dat grafische vormgeving veel technische componenten en ict-aspecten bevat.