Archief

Meisjes verkennen praktijk

Achttien deelnemers aan het project ‘Meisjes in de techniek', keken mee op de creatieve studio tijdens een werkbezoek aan de Goese vestiging van BOOM Communicatie. Het project is in het leven geroepen om meisjes met interesse in techniek te laten zien wat de beroepsmogelijkheden zijn. Bij BOOM Communicatie leren ze wat een grafisch vormgever moet weten en kunnen.

Het project ‘Meisjes in de Techniek' wil het aantal meisjes vergroten dat voor een ict- of techniekopleiding kiest. Meisjes hebben vaak een onvolledig of onjuist beeld van de techniek en kennen in hun omgeving te weinig vakvrouwen die binnen deze branche rolmodel zijn. Deelname aan het project geeft jonge meiden de kans kennis te maken met technische beroepen en brengt hen in contact met vakvrouwen. Ze kunnen vervolgens een bewustere keuze maken voor een vervolgopleiding. En daar is het de initiatiefnemers (het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek) om te doen: een bewuste keuze, waarin techniek en ict het overwegen waard is. Onlangs is het project ook in Zeeuws-Vlaanderen van start gegaan. Meisjes konden daar op één dag speeddaten met technische vakvrouwen. Het aantal deelnemers was groot; ruim 200 meiden verzamelden zich in de aula.

Werkbezoek
Tijdens het werkbezoek aan BOOM Communicatie gingen de 18 deelnemers onder begeleiding van grafische ontwerpers aan de slag met een praktijkopdracht. In groepen moesten de meiden een uitnodiging bedenken, ontwerpen en uitwerken voor de uitreiking van hun eigen certificaten aan het eind van het traject. De resultaten per groep varieerden van ‘klassiek met franjes' tot ‘jaren 70 disco'. De uitnodigingskaarten worden door de meiden gebruikt om hun eigen ouders uit te nodigen voor de feestelijke uitreiking van de certificaten. Tijdens de opdracht werd voor de meiden duidelijk dat grafische vormgeving veel technische componenten en ict-aspecten bevat.