Archief

Merkenliefde in Nederland

Als het om merken gaat, houden Nederlanders het meest van Apple. Op afstand gevolgd door Coca Cola, Douwe Egberts en Samsung. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.500 personen. Dat er echte gevoelens van liefde kunnen bestaan voor merken, sluit aan bij de inzichten uit eerder onderzoek van Batra, Ahuvia en Bagozzi naar ‘brand love'.

Joop Maas, adviseur bij BOOM Communicatie, geeft regelmatig lezingen over het fenomeen brand love. “Liefde voor een merk lijkt op het eerste gezicht voorbehouden aan fanatici, waarbij de emotionele connectie met een merk nogal is doorgeschoten. Je denkt dan meteen aan mensen die helemaal gek zijn van een merk, alles van het merk kopen, hun hele huis vol gadgets zetten en zelfs het logo op hun lijf laten tatoeëren. In een subtielere vorm komt merkenliefde echter vaker voor. De meerderheid van de mensen heeft – bewust of onbewust – een uitgesproken positieve connectie met één of meerdere merken. In veel gevallen is die connectie aan te duiden als ‘passioneel'. In die zin is brand love, de liefde tussen consument en merk, vergelijkbaar met de liefde tussen personen”.

Merken die er in slagen echte gevoelens van liefde op te wekken, bouwen een trouwe achterban op met mensen die aan het merk verbonden willen zijn. Apple slaagt daar volgens het recente onderzoek van Panelteam dus goed in; al jaren achtereen. Datzelfde geldt voor Coca Cola en Douwe Egberts. De warme gevoelens voor het merk Samsung nemen sterk toe. Esprit, Calvé, Philips, Nivea, Nike en Albert Heijn completeren de top tien.

Joop Maas: “Hoewel dit recente onderzoek en de theorieën van Batra, Ahuvia en Bagozzi zich richten op de grote, bekende merken, wil ik benadrukken dat brand love ook van toepassing kan zijn op kleine, lokale merken. Denk aan kledingwinkels of restaurants die zich goed weten te onderscheiden, of aan een architect met een kenmerkend karakter. Brand love is vooral een reactie op merken – groot of klein – die authentiek, uitgesproken en relevant zijn. Om die gevoelens (verder) aan te wakkeren, zal het merk voortdurend in contact moeten treden met ‘de liefdespartners'. Alleen op die manier slaag je er als merk in de positieve effecten van brand love uit te bouwen bij de doelgroep: een positieve mond-tot-mond-reclame, merktrouw, verminderde prijsgevoeligheid en het vergeven van eventuele problemen die er rondom het merk kunnen ontstaan. Met andere woorden: door op een bewuste manier aan de slag te gaan met brand love, kun je een merk creëren dat tegen een stootje kan”.

Geraadpleegde bron: Lovemarksranking.nl