Archief

Merkvoorkeur sociaal bepaald

Van alle consumenten wereldwijd oefent 10 procent disproportionele invloed uit op de merkvoorkeur van de meerderheid. Voor marketeers liggen kansen bij deze invloedrijke groep. Wanneer zij deze beïnvloeders identificeren en activeren om over hun merk te praten, prikkelen zij andere consumenten om voor hun producten en diensten te kiezen.

Het onderzoeksrapport ‘The age of social influence' van marketingbureau Initiative noemt de groep beïnvloeders de ‘top 10 procent'. Deze groep selecteert en verzamelt informatie en stuurt het door aan anderen. Het zijn consumenten met relatief veel volgers, waarmee ze in contact treden via moderne middelen als smartphones, tablets en laptops. Hun mening is voor vrienden belangrijk bij de keuze van grote aankopen op het gebied van technologie, mode en reizen.

Bereik
Naast de sociale beïnvloeders onderscheidt Initiative de groep ‘bottom 10 procent'. Zij hebben een geringe invloed op hun omgeving. Slechts 20 procent gaat actief op zoek naar informatie over merken en producten. In vergelijking met deze groep is het bereik van de ‘top 10 procent' vijf keer zo groot.

Mario van Gastel, adviseur bij BOOM Communicatie, denkt dat iedereen zich wel een beeld kan vormen van de topbeïnvloeder: “Binnen je sociale netwerk, of het nu in de fysieke of de digitale wereld is, zijn vast mensen die je alles kunt vragen over de nieuwste gadgets of merken. Mensen wiens berichten steeds terugkomen in je nieuwsoverzicht op Facebook, omdat anderen ze leuk vinden of erop reageren. Door deze brede openlijke erkenning is hun geloofwaardigheid groot. Als zij hun stempel van goedkeuring op een merk drukken, verlaagt dat de drempel tot aankoop voor hun grote schare volgers. Het is dus zeer interessant voor bedrijven om de aandacht van deze topbeïnvloeders te trekken”.

Vertrouwen
Uit de resultaten van de studie blijkt verder dat Nederlanders zeer actief zijn op social media, maar terughoudend zijn om online over merken te praten of ze aan te raden aan hun volgers en vrienden. Daarnaast ligt het vertrouwen en het gebruik van online fora beduidend lager dan bij de andere onderzochte landen. Toch zijn de Nederlandse sociale beïnvloeders volgens de onderzoekers net zo belangrijk als in andere landen, gezien de hoge frequentie waarmee ze over merken en diensten spreken.

Synergie
Het onderzoek omvatte 8.014 respondenten in acht landen: Argentinië, Australië, Canada, China, Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers gebruikten een database van 230.000 consumenten wereldwijd die inzicht verschaft in hun mediagedrag en de waarde die men aan verschillende media en merken toekent. Met de studie wil Initiative de synergie tussen mediaplatformen als televisie, sociale en mobiele media en de invloed van consumenten in het keuzeproces in kaart brengen.

Geraadpleegde bron: Initiative.nl.