Archief

Nederlander trouw aan merken

Merken kunnen rekenen op het vertrouwen van Nederlandse consumenten. Nederlanders wassen al jaren het haar met Andrélon, verzorgen hun huid met Nivea, kiezen voor de vitamines van Davitamon, regelen hun bankzaken bij de Rabobank en tanken bij Shell.

Merkvoorkeur
Reader's Digest onderzoekt jaarlijks op Europees niveau de merkvoorkeur van consumenten in twintig productcategorieën. In elk land is een aantal lokale categorieën toegevoegd. In Nederland zijn 18 extra productcategorieën in het onderzoek opgenomen. In de categorieën die op Europees niveau zijn onderzocht, kunnen dertien van de twintig merken in Nederland al vijf jaar onafgebroken rekenen op het meeste consumentenvertrouwen. Ook in moeilijke tijden zijn Nederlanders trouw aan merken en dienstverleners.

Nederlandse merken
Populaire lokale merken in Nederland zijn Alpro Soja (70 procent), koffiemerk Douwe Egberts (62 procent), Lassie en Yakult (beiden 52 procent). Winkelen doen Nederlandse consumenten het liefst bij Wehkamp en C&A. Beter Horen is nummer één onder audiciens en Hans Anders binnen de categorie ‘opticiens'. Kruidvat scoort het best in de categorie ‘drogist' en Nederlanders hebben het meeste vertrouwen in Lexa als datingsite. De meest vertrouwde televisiezender is RTL4.

Vertrouwen
Volgens Piet Bontje, advertising salesmanager van Reader's Digest Benelux, zijn er verschillende redenen te bedenken waarom we kiezen voor een bepaald merk: “Prijs speelt vaak een belangrijke rol, maar ook imago, gevoelswaarde en kwaliteit leggen gewicht in de schaal. Samengevat komt het vrijwel altijd aan op het vertrouwen dat we in een merk hebben. We moeten op een merk kunnen bouwen, er met een gerust hart ons geld aan kunnen uitgeven. Een betrouwbaar merk biedt ons wat het belooft”.

Over het onderzoek
Het European Trusted Brandsonderzoek 2012 is voor de twaalfde keer uitgevoerd in 15 landen. In totaal werden ruim 27.000 enquêtes geanalyseerd. In Nederland deden 2.114 mensen mee aan het onderzoek. Respondenten in de deelnemende landen noemden in totaal meer dan 114.000 verschillende merken.

Geraadpleegde bron: Readersdigest.nl.