Archief

Niet ontsnappen aan native in-video

YouTube kent een nieuwe manier van adverteren: native in-video-marketing. Aan deze nieuwe vorm van adverteren kan de kijker niet meer ontsnappen. Native in-video integreert de communicatieboodschap in de video zelf, in tegenstelling tot een commercial voorafgaand aan de video die de kijker na enkele seconden kan wegklikken.

De nieuwe techniek plakt ‘sluikreclame' in een YouTube-video. Het gaat in wezen om een nieuwe vorm van product placement. Zo kan er in een videoclip op de muur een poster afgebeeld worden met een reclame-uiting van de adverteerder die daarvoor het meeste geld biedt. Bij het bekijken van de video lijkt het of de poster er tijdens de opname al heeft gehangen. De mogelijkheden zijn groot. Tijdens video's kan bijvoorbeeld overal in het straatbeeld reclame worden gemaakt: op billboards, met graffitti op muren, met logo's op producten, etc.

Het Britse advertentiebedrijf Mirriad heeft de nieuwe techniek ontwikkeld. Hoewel deze vorm van adverteren voor de kijker nauwelijks opvalt, stelt Sophie Boerman dat het een effectief middel is. Zij is universitair docent Persuasieve Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. ‘'Uit onderzoek blijkt dat product placement werkt als het niet overduidelijk als reclame herkenbaar is. Het idee van dit soort reclame is dat het niet als zodanig wordt herkend, zodat de natuurlijke verdedigingsmechanismen tegen reclame-uitingen niet geactiveerd worden'', zegt Boerman.

Onderzoeksbureau Nielsen staaft dit met onderzoek naar native in-video-marketing. Zij komen tot de conclusie dat de kijker de merken vaak niet daadwerkelijk ziet, maar dat native in-video toch tot een boost leidt van gemiddeld acht procent in de koopbereidheid. Een merk dat vijf seconden in beeld komt, levert zelfs een gemiddelde ‘lift' (merkkennis en koopbereidheid) van 35% op voor het merk. Ook onderzoeksbureau Nielsen geeft nadrukkelijk aan dat de sluikreclame niet te opvallend in beeld moet worden gebracht. De kijker gaat zich dan aan het merk irriteren, wat een direct negatief effect heeft op de koopbereidheid.

Reclametechnieken ontwikkelen zich continu. De volgende stap in native in-video-marketing is dus te voorspellen. Joop Maas, adviseur bij BOOM Communicatie: “Net als bij andere vormen van online advertising zal native in-video in de zeer nabije toekomst afgestemd worden op het profiel van de kijker. Afhankelijk van hun cookies, voorkeuren, zoek- en klikgedrag, krijgen kijkers dan de merken te zien die passen bij hun interesse. Online targeting binnen YouTube-video's dus”.

Gebaseerd op bronnen: RTL nieuws en NRCQ