Archief

Nudging helpt fietsers in Den Haag

Den Haag had een probleem bij de werkzaamheden rond het De Savornin Lohmanplein en de Laan van Meerdervoort. De fietsers moesten een klein stukje omrijden, maar van het neutrale omleidingsbord trokken ze zich weinig aan. De meesten reden dwars door de werkzaamheden heen. De stadsdeeldirecteur liet daarom onder het bord de boodschap plaatsen dat de fietsers slechts drie minuten hoeven om te rijden en daarbij 22 extra kilocalorieën verbranden. Sindsdien is het aantal fietsers dat het bord negeert substantieel afgenomen, aldus een woordvoerder tegen NU.nl.

Het bovenstaande is een aardig voorbeeld van nudging. Nudges zijn bedoeld om gewenst gedrag te stimuleren door een duwtje in de goede richting te geven. Door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken, zonder mensen daarbij in hun vrijheden te beperken. Het doel is het gedrag (licht) bijsturen, waarbij het gaat om onderbewust gemaakte keuzes. Volgens Thaler en Sunstein – bedenkers van het fenomeen nudging en auteurs van het boek ‘Nudge: Improving decisions about health, wealth and happiness' – moeten nudges aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • goedkoop in gebruik;
  • gemakkelijk te weigeren;
  • transparant;
  • helpend bij bestaande voorkeuren.

Vaak worden nudges gebruikt door de overheid, maar ook in het commerciële circuit doen ze opgang. Zo kunnen nudges goed werken in de (online) marketing. Door de juiste content in te zetten, zorgt een bedrijf er voor dat keuzes voor de doelgroep makkelijker, sneller of logischer gaan aanvoelen. Iedereen heeft wel eens een overnachting geboekt omdat anderen een positieve review hadden achtergelaten, of heeft zich ingeschreven voor een nieuwsbrief omdat er dan een korting te bedingen was op de eerste bestelling. Wat een nudge doet, is de bestaande keuzestructuur zodanig inrichten dat de gewenste keuzes worden gemaakt.

Meer over nudges en andere manieren van gedragsbeïnvloeding: zie de column ‘Bewust zijn van het onderbewustzijn' op deze website.

Gebaseerd op bron: NU.nl.