Ondernemen in augmented reality
Nadat het begrip augmented reality enige jaren geleden zijn intrede deed, kwam er een stortvloed aan ideeën los voor het gebruik van deze techniek. Toch zijn er sindsdien relatief weinig toepassingen gerealiseerd. Dat was vooral te wijten aan een gebrek aan applicaties waarmee augmented reality laagdrempelig in te zetten is. Met de komst van Layar is er nu een tool beschikbaar waarmee smartphones eenvoudig en snel augmented reality kunnen gebruiken.
‘Augmented reality’ staat voor het via de computer, smartphone of tablet toevoegen van elementen aan de werkelijkheid. Deze via de devices waar te nemen toegevoegde elementen geven een extra dimensie aan wat er daadwerkelijk te zien is. Bijvoorbeeld door extra informatie toe te voegen, of interactieve elementen. Layar maakt augmented reality nu toegankelijk voor een breed publiek. De app voor smartphones en tablets legt met een druk op de knop een digitale laag over een van tevoren bij Layar aangemeld ontwerp, zoals een kaart, advertentie of productverpakking.
Om het ‘augmented’ effect te bereiken, moet het ontwerp dus online aan Layar gekoppeld zijn. Binnen deze koppeling kan de digitale laag vervolgens worden gevuld met interactieve elementen. Deze elementen, bijvoorbeeld social mediabuttons of informatie over producteigenschappen, verschijnen bij het scannen van het ontwerp.
BOOM Communicatie paste Layar onlangs toe voor een uitnodiging van de Kamer van Koophandel. In een online video met de titel ‘Ondernemen in augmented reality‘ geeft BOOM een toelichting op de werking van deze app en de toepassingsmogelijkheden ervan. Zo is met behulp van Layar onder meer extra informatie te tonen over een product of dienst, kan een instructievideo gestart worden of kan een ‘call to action’ toegevoegd worden zoals een directe link naar een reactieformulier. Ook is er via augmented reality een directe koppeling te maken naar social media platforms als Twitter, LinkedIn en Facebook. Layar is vooral geschikt voor het toevoegen van extra elementen aan advertenties, bij artikelen, in folders, op abri’s, op posters en op verpakkingen.