Archief

OneMen can make a BIC difference

De iconische BIC-aansteker viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Wie jarig is trakteert, moeten ze gedacht hebben bij BIC. BOOM Communicatie werd daarom gevraagd na te denken over een partnership met een goed doel en een campagnestrategie voor de verkoop van de lighters.

BOOM zocht een fris en benaderbaar goed doel dat goed aansluit bij de merkwaarden van BIC. Het werd oneMen. Deze organisatie helpt lokale mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die zich inzetten voor hun directe omgeving. Ze zijn op veel terreinen actief, zoals vrouwenrechten, gezondheidszorg, onderwijs, persvrijheid en de strijd tegen mensenhandel.

OneMen staat bekend om zijn eigentijdse, opvallende manier van communiceren. De nieuwe reeks aanstekers van BIC werd dan ook volledig in deze herkenbare stijl vormgegeven door BOOM. Op elke aansteker staat één van de pioniers afgebeeld die een eigen achtergrond, verhaal en motivatie heeft. Dit komt naar voren in de winkeldisplays en in de overige retailcommunicatie. Naast het feit dat de samenwerking met oneMen een visueel aantrekkelijk plaatje oplevert, gaat er voor iedere aansteker die verkocht wordt € 0,10 naar oneMen. Het geld gaat naar vervoer- en communicatiemiddelen voor de pioniers.

De vorm van marketing die hier gehanteerd wordt – het zich als onderneming verbinden met een goed doel – heet in goed Nederlands ‘cause marketing'. Door zich te associëren met oneMen voegt BIC waarde toe aan haar eigen merk. Communicatieadviseur Luuk Schils van BOOM Communicatie wijdde hier onlangs een column aan met de titel ‘Olligans'. Schils: “BIC komt al jaren met unieke, grappige of fraai vormgegeven aanstekers. Daarbij streeft BIC er naar om zich te verbinden met lokale acties. De samenwerking met oneMen past uitstekend in die gedachte. Weliswaar slaat het lokale karakter deze keer niet op activiteiten binnen onze eigen landsgrenzen, maar om kleinschalige projecten in het buitenland met een grote impact”.