Archief

Online verslag: Zeker in deze tijd

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Als de woning onverhoopt door relatiebeëindiging, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, komt de consument in aanmerking voor kwijtschelding van de restschuld. Daarnaast kan de consument profiteren van een lagere hypotheekrente.

Jaarverslag
Onder de titel ‘Zeker in deze tijd' heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) haar jaarverslag over 2012 gelanceerd. Na een pitch onder diverse bureaus is de keuze op BOOM gevallen om het jaarverslag te ontwikkelen. De door BOOM bedachte titel ‘Zeker in deze tijd' heeft een tweeledige betekenis. Het benadrukt enerzijds de financiële crisis en anderzijds benadrukt het de zekerheid, die huizenbezitters met NHG hebben. Om het thema 'Zeker in deze tijd' goed uit te laten komen, is gekozen voor een online jaarverslag door middel van een bladerbare pdf.  

Record aantal in 2012
Binnen de NHG-kostengrens (vanaf 1 juli 2013 € 290.000) heeft ongeveer 90% van de kopers van woningen in 2012 de aankoop gefinancierd met een veilige en verantwoorde lening met Nationale Hypotheek Garantie. Voor de kredietcrisis was dat doorgaans 60%. Dit bevestigt dat kopers van woningen in ongunstige economische omstandigheden meer behoefte hebben aan zekerheden. In 2012 hebben in totaal 3.067 huishoudens, vanwege een gedwongen verkoop met verlies, een beroep kunnen doen op de Nationale Hypotheek Garantie. In 2011 waren dit 1.818 huishoudens. “We hebben in 2012 een record aantal restschulden moeten overnemen.” aldus Karel Schiffer, directeur van NHG. “Hiermee heeft NHG in 2012 meer dan ooit haar meerwaarde aangetoond als institutioneel vangnet voor de risico's van de financiering van het eigenwoningbezit”.