Archief

Snelle sites iets hoger in Google

Google heeft de sorteerregels van zijn zoekmachine zo aangepast, dat snellere websites hoger in de resultaten verschijnen. Dat heeft het internetbedrijf aangekondigd in een bericht op zijn weblog.

Het bedrijf verwijst websitebouwers naar verschillende diensten die kunnen helpen om de laadtijd van een website te verkorten. Dat kan bijvoorbeeld door afbeeldingen op een efficiënte manier op te slaan en door handig om te gaan met scripts die in de site zitten. Volgens Google speelt de snelheid van een site overigens maar ten dele een rol bij de rangschikking van zoekresultaten. Bij slechts één procent van de zoekopdrachten verandert de volgorde van de resultaten door de aanpassing die Google heeft doorgevoerd.

Volgens BOOM-adviseur David Westveer is het raadzaam om bij de technische ontwikkeling van een website niet alleen vanuit het perspectief van vindbaarheid keuzes te maken: “De gekozen techniek is erg bepalend voor de snelheid van laden, maar ook voor de toegankelijkheid van een website. Toegankelijkheid wordt steeds belangrijker, omdat internetgebruikers uiteenlopende platforms en software gebruiken. Daarom is een kritische kijk op de ontwikkeling vereist. Websites die gebruik maken van animaties zijn bijvoorbeeld in de regel minder snel te laden. Daarnaast zijn animaties op bepaalde platforms niet of niet optimaal te raadplegen. De toegankelijkheid van een site kan dus onder druk staan. Ik adviseer om die reden dan ook om bij geanimeerde websites een afgeleide, minimalistische website aan te bieden, die goed vindbaar en toegankelijk is voor alle internetgebruikers.”

Google gebruikt een complex en deels geheim algoritme om te bepalen welke sites bovenaan verschijnen na een zoekopdracht. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de zogenaamde 'page rank'. Daarbij kijkt de zoekmachine naar het aantal andere sites dat naar de betreffende pagina verwijst.

Gebaseerd op bron: Nu.nl.