Archief

Surfvolume toegenomen in 2010

In Nederland is afgelopen jaar het aantal internetgebruikers met 5% gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van STIR. Bijna 12 miljoen mensen zijn in Nederland op de één of andere manier online. Daarnaast is men gemiddeld ook langer online. In 2010 is het surfvolume, de gemiddelde surftijd per internetgebruiker, opgelopen tot 9,7 uur per week. Een groei van 19% ten opzichte van 2009.

Jongeren
De grootste bijdrage aan de groei van het surfvolume wordt geleverd door de groep 13- tot 34-jarigen. De consumptie van internet is bij deze groep inmiddels groter dan de consumptie van televisie. Jongeren zijn bijna 14 uur per week online en zijn daarmee gezamenlijk goed voor ruim 60 miljoen surfuren. Internet heeft televisie daarmee van de eerste plaats verdreven. De jongeren keken 12,6 uur per week naar televisie in 2010.

Vijftigplussers
Vijftigplussers hebben een beperkter aandeel in het surfvolume. Dit is het gevolg van een kortere surftijd. Deze groep is per week gemiddeld 4,4 uren online, een aanzienlijk verschil ten opzichte van jongere leeftijdsgroepen. Het aantal vijftigplussers dat online is, groeit nog altijd.

Social Media
Uit de onderzoeksgegevens van STIR blijkt dat de bekende netwerksites in 2010 gestaag doorgroeiden. Hyves blijft daarbij koploper; Twitter en Facebook zagen hun netwerk in een jaar tijd nagenoeg verdubbelen. Absoluut betekent dat zo'n 2,4 miljoen particuliere accounts op Facebook en ruim 700.000 op Twitter in 2010.

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit de Establishment Survey van STIR, dat onder andere de samenstelling en groei van de internetconsumptie in Nederland in kaart brengt. STIR verricht periodiek onderzoek naar online gedrag van mensen en de bereikcijfers van websites.

Geraadpleegde bron: Stir.nl