Archief

Techniekmeiden op werkbezoek bij BOOM

Een groep van elf meisjes uit het vmbo heeft op 19 maart een bedrijfsbezoek gebracht aan BOOM® Creatie en Communicatie. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het oriëntatietraject 'Vmbo-mbo-brug' dat meisjes de kans geeft om intensief kennis te maken met de wereld van techniek en ict. Tijdens de sessie is naar voren gekomen dat grafische vormgeving/design veel technische componenten en ict-aspecten bevat.

Het traject wordt georganiseerd door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek. Vmbo-meisjes uit de derde klas van Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, het Ostrea Lyceum, het Scheldemond College en het Calvijn College maken gedurende 12 weken kennis met verschillende technische en ict-opleidingen van ROC Zeeland.

De belangstelling voor deze opleidingen bij het ROC stijgt, maar het aandeel meisjes blijft nog altijd ver achter. Niet omdat zij een dergelijke opleiding niet zouden aankunnen, of niet interessant zouden vinden, maar omdat zij geen juist beeld hebben van de mogelijkheden van techniek & ict en omdat zij in hun omgeving geen mbo-studentes en vakvrouwen in deze disciplines kennen. Deelname aan het oriëntatietraject dompelt de meisjes onder in techniek & ict en heeft als extra meerwaarde dat zij bij alle onderdelen intensief contact hebben met mbo-studentes en vakvrouwen. Meisjes die het traject volgen, maken een bewustere keuze voor een vervolgopleiding.

BOOM® wil de interesse voor exacte vakken stimuleren door middelbare scholieren in contact te brengen met de organisatie en haar medewerkers. Zij ontvangen de vmbo-meisjes op de vestiging in Goes en zullen laten zien dat grafische vormgeving/design veel technische componenten en ict-aspecten bevat en voor hen een serieuze optie is. Onder begeleiding van vrouwelijke grafische ontwerpers zullen de meiden aan de slag gaan met een praktische opdracht: het uitdenken, ontwerpen en uitwerken van de uitnodiging voor de uitreiking van hun certificaten aan het eind van het traject.