Archief

Twittertijd of Pinterestperiode?

Naast alle tips voor social media is er nu het tijdframe. Een tijdframe laat zien rond welke tijd en op welk kanaal social media gebruikers het actiefst zijn. Door hier slim op in te spelen bereiken organisaties een groter publiek en heeft communiceren meer effect.

Organisaties houden bij het communiceren niet overal rekening mee. Vaak wordt er nagedacht over ‘wat', ‘waar' en ‘waarom' er op het kanaal gecommuniceerd moet worden, maar ‘wanneer' wordt regelmatig overgeslagen. Recent onderzoek wijst uit dat ‘wanneer' veel invloed heeft op het bereik en de effectiviteit van communicatie op social media.

Onderzoeksbureau SumAll analyseerde een aantal weken verschillende social media kanalen in Amerika, waaronder Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+. Door dagelijks (doordeweeks) te meten rond welke tijd de gebruikers het meest actief waren, ontwikkelde het bureau tijdframes voor zeven social media kanalen. Nader onderzoek wees uit dat deze tijdframes ook voor de social media binnen Europa relevant zijn.

Een tijdframe dat geldt voor alle kanalen valt tussen 07:00 en 09:00 uur. Voor de werkdag begint willen mensen een status delen of up-to-date zijn. Voor de overige tijden zie je opvallende verschillen tussen de kanalen die hieronder uiteengezet zijn.

Twitter
Dit kanaal wordt vooral gebruikt voor het delen van recent nieuws en allerlei zaken. Gebruikers zijn dagelijks tussen 13:00 en 15:00 uur het meest actief. Ze hebben pauze en de werkdruk neemt af. Er is tijd om het laatste nieuws te checken en allerlei zaken met anderen te delen.

Facebook
Tussen 13:00 en 16:00 uur wordt Facebook populair. Ook hier geldt dat mensen tijdens of na hun pauze de tijd nemen voor ontspanning of vermaak. Organisaties die binnen dit tijdframe communiceren, bereiken een groter publiek en vergroten daarmee het effect van hun publicatie.

LinkedIn
Gebruikers van LinkedIn zijn vooral actief tussen 17:00 en 18:00 uur. De werkdag zit er (bijna) op en er is tijd om te netwerken. LinkedIn biedt naast het netwerken ook de rust om de werkdag mee af te sluiten.

Instagram
Voor Instagram geldt hetzelfde tijdframe als voor LinkedIn: tussen 17:00 en 18:00 uur. In deze periode worden de meeste foto's gemaakt en gedeeld. Hiermee laten mensen vaak weten dat de werkdag is afgelopen en ze toe zijn aan ontspanning en vermaak.

Tumblr
Het in Nederland wat minder bekende social media kanaal Tumblr heeft een tijdframe van 19:00 tot 22:00 uur. Tumblr is een microblogging site waarop gebruikers multimedia en andere inhoud op een eigen blog kunnen plaatsen. Net als bij andere social media kanalen kunnen zij anderen volgen en inhoud delen of liken. Organisaties die Tumblr gebruiken, doen dit vooral om een specifieke doelgroep te bereiken.

Pinterest
Tussen 20:00 en 23:00 uur posten gebruikers van Pinterest het meest. Pinterest is in Nederland in opkomst. Het is een tool waarop ideeën, projecten en interesses gedeeld kunnen worden. Men zet deze op een virtueel prikbord.

Google+
Het hoogtepunt van activiteiten op Google+ bevindt zich tussen 21:00 en 23:00 uur. Mensen zijn in hun vrije tijd sneller geneigd een communicatieve uiting te delen of liken.

Afhankelijk van het kanaal kunnen organisaties goed binnen de tijdframes communiceren. Er wordt een groter publiek bereikt en daarmee wordt ook het effect van een publicatie vergroot. Let dus op de tijd!