Archief

Uitblinker geeft gezicht aan jaarverslag

MBO-uitblinker Elmer van Gurp deelt zijn ervaringen in het jaarverslag van ROC Zeeland. Omdat er geen ‘papieren versie' van het verslag verschijnt, verwijst het ROC iedereen naar hun internetsite waar het verslag online te lezen is. Dat doet zij met behulp van een opvallende ‘teaser'.

'De vele gezichten van ROC Zeeland', kopt het boekje waarmee relaties naar de site worden verwezen. In het boekje worden foto's van echte ROC-leerlingen getoond, die in reepjes over elkaar liggen. Gezamenlijk komen ze uiteindelijk tot het gezicht van Elmer van Gurp – de MBO-uitblinker van het ROC in 2008 – die ‘graag het hele plaatje laat zien' op www.roczeelandin2008.nl . Dat ‘hele plaatje' bestaat naast het verhaal van Elmer uit de publiek verantwoording van het ROC over de bereikte resultaten.

Het 100 (digitale) pagina's tellende jaarverslag op internet komt tegemoet aan de eisen die het ministerie hieraan tegenwoordig stelt vanuit de ‘Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs'. Die regeling benadrukt onder meer het belang van ‘horizontale verantwoording'. Stakeholders moeten niet alleen achteraf geïnformeerd worden over de resultaten, maar moeten ook vooraf betrokken worden bij het beleid voor het nieuwe jaar. Een goed jaarverslag is namelijk niet het einde van een cyclus, maar een startpunt voor discussie.