Archief

Verburg wil kenniscentrum visserij

Gerda Verburg wil in Zeeland een nationaal kenniscentrum voor alle takken van de visserij vestigen. De demissionair minister van LNV zei dat gisteren bij de opening van het proefbedrijf van de stichting Zeeuwse Tong.

Het kenniscentrum moet aansluiten op de initiatieven die de afgelopen jaren zijn genomen op het gebied van vernieuwende en duurzame visserij, zoals de ontwikkeling van mosselzaadinvanginstallaties en het project van de stichting Zeeuwse Tong. Het kenniscentrum moet verbindingen gaan leggen tussen alle takken van visserij en alle schakels in de keten: praktijk, handel, afzet, onderwijs en wetenschap. Een dergelijk kenniscentrum zou een internationale uitstraling moeten krijgen.

Het proefbedrijf dat gisteren in Colijnsplaat werd geopend, is een voorbeeld van een innovatie binnen de visserijsector waarmee kennis wordt opgedaan die in vervolgprojecten verder benut kan worden. Op 4 hectare grond worden vijvers aangelegd, waarin naast tong, ook zagers, schelpdieren en algen worden gekweekt. De natuurlijke kringloop waarborgt de duurzaamheid van het project. Vis produceert namelijk mest en mest zorgt voor de groei van zilte gewassen (algen/zeekraal/lamsoor). Deze dienen als voedsel voor schelpdieren en zagers, die dan uiteindelijk weer dienen als voedsel voor de tong. Er ontstaat op deze manier een gemengd ziltbedrijf.

BOOM is, in opdracht van Van Dantzig Communicatiepartners, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse communicatiemiddelen rondom dit innovatieve project in de visserijsector. Eén van die communicatiemiddelen, de website Zeeuwsetong.nl, is gisteren gelanceerd.

Gebaseerd op berichtgeving PZC.