Archief

Virtueel wandelen met Google Street View

Een nieuwe applicatie van Google maakt het mogelijk om een groot deel van Nederland realistisch te bekijken op de pc. Internetgebruikers kunnen op een plattegrond rondkijken vanaf straatniveau. De bedoeling is dat straks heel Nederland met digitale panoramafoto's in beeld wordt gebracht.

Beelden op Street View zijn te bekijken door de straat op te zoeken bij Google Maps en daarna het gele poppetje in het scherm te slepen. De straten die beschikbaar zijn binnen Google Street View lichten dan op; ze krijgen een blauwe rand. Door het gele poppetje los te laten op een beschikbare straat, verandert de plattegrond in een virtuele weergave van de betreffende locatie. De kijkrichting van het poppetje kan worden aangepast zodat gebruikers om zich heen kunnen kijken. Binnenkort zullen er, naast de uitbreiding van het aantal straten, ook meer pretparken, populaire toeristische trekpleisters en historische plekken te zien zijn op Street View.

Google Street View is een initiatief van Google dat vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa en Japan. Vanaf de lancering heeft Google te maken gehad met heel veel kritiek over een eventuele privacyschending. Sommige landen hebben zelfs overwogen om het te verbieden. Alle mensen en nummerborden zijn daarom onherkenbaar gemaakt. Bovendien is het verwijderen van beelden eenvoudiger gemaakt.

Wanneer alles in de omgeving in beeld wordt vastgelegd, brengt dat ook de nodige hilariteit met zich mee. Op streetviewnederland.nl staat een overzicht van grappige, opmerkelijke of ronduit vreemde situaties die op Google Street View gezien zijn.