Wat ben jij mooi, zeg!
Krijg ik laatst een telefoontje van een bank. Ze hadden onderzoek gedaan en daaruit was gebleken dat ik een interessante klant voor hen was. Of ik dus een afspraak met hen wilde maken…
Hmmm, uuuh, wat?! Ik dacht het niet! Ik was gewoon even sprakeloos. Dat is toch geen argument? Laat ik het iets duidelijker maken met een metafoor. Stel, ik ben een bloedmooie, jonge vrouw in een bar vol kerels. Er komt een man op mij af die mij vertelt hoe mooi ik ben en dat hij wel een afspraakje met me wil. Ik zou zeggen: “Dûûûûûûûh! Ik weet zelf ook wel dat ik er goed uitzie, maar wat moet ik met zo'n loser als jij? Wat heb jij mij dan eigenlijk te bieden?!”
Zeker bij koude acquisitie geldt: denk goed na over wat je eerste zin gaat zijn. Eigenlijk is het hetzelfde als een openingszin bij het versieren. Hoe kun je prikkelen, de aandacht trekken en vervolgens het verlangen opwekken om jou beter te leren kennen? Schoffeer de ander niet door alleen maar aan te geven dat hij ineens interessant voor je is. Want waar was die bank drie jaar geleden? Was ik toen niet interessant genoeg? Het is hetzelfde als tegen een vrouw zeggen: “Vorig jaar zag ik je niet staan, want toen zat je nog onder de puisten. Maar nu je ineens heel mooi bent geworden, wil ik wel een date met je.” Je kunt je voorstellen dat je dan te laat bent.
Denk dus goed na over wie en wat je bent, wat jou uniek maakt en vooral wat je die ander te bieden hebt. Waarom zou die ander geïnteresseerd zijn om in gesprek te gaan met jou? Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar deze bank was toch geen kleine jongen. Ongetwijfeld zullen ze wel afspraken boeken en dat succes aangrijpen om hiermee verder te gaan. Als je 1.000 mensen belt, zijn er altijd wel 10 mensen te vinden die 'een bakje koffie' willen doen. Maar je kunt je afvragen of het niet veel meer schade doet dan het oplevert. Met name op het gebied van reputatie, want iemand die mij niet interessant vond vanwege mijn puistjes en mij nu ineens wél ziet staan omdat ik er fantastisch uitzie, kan het bij mij wel vergeten. “So talk to the hand, mister!”
Hans van den Boom – Senior communicatieadviseur en algemeen directeur BOOM