Archief

Webgedrag jongeren onderzocht

Volgens onderzoek van Digivaardig & Digibewust zijn jongeren tussen de 12 en 18 jaar helemaal niet zo handig op internet als de meeste mensen denken. Jongeren vinden door vluchtig webgedrag bijvoorbeeld vaak niet de informatie die ze zoeken en begrijpen lang niet alles van het internet. Daarnaast ergeren zij zich aan zaken als reclame, slechte leesbaarheid, onoverzichtelijkheid en registratieverplichting.

Uit het onderzoek van Digivaardig & Digibewust blijkt dat jongeren online slecht lezen en gehaast handelen. Het onderzoeksrapport ‘Einstein bestaat niet' geeft inzicht in het surfgedrag van jongeren en doet 65 aanbevelingen op het gebied van usability van jongerensites.

Volgens de onderzoekers kunnen de onderzoeksresultaten op verschillende manieren gebruikt worden. Marketeers krijgen met de uitkomsten van het onderzoek inzicht in het surfgedrag van tieners tussen 12 en 18 jaar. Bedrijven en organisaties kunnen de opbrengsten benutten om de gebruiksvriendelijkheid van hun (jongeren)websites te verbeteren. Ouders en leerkrachten hebben met de uitkomsten van het onderzoek nuttige informatie in handen die hen helpt bij hun taak van internetopvoeder.

Het onderzoeksrapport vloeit voort uit een samenwerking tussen Digivaardig & Digibewust en Mijn Kind Online. Digivaardig & Digibewust is een gezamenlijk programma van de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Zij ontplooien activiteiten die ervoor moeten zorgen dat kinderen en jongeren veilig, effectief en succesvol gebruik kunnen maken van internet. De stichting Mijn Kind Online draagt de kwaliteitsverbetering van websites voor kinderen en jongeren hoog in het vaandel. Aan het onderzoek hebben 501 jongeren meegedaan.

Geraadpleegde bronnen: Marketingrendement.nl, Digivaardigdigibewust.nl