Archief

Werk aan je likefactor

Wanneer je via Google zoekt naar ‘meer likes Facebookpagina' krijg je ruim 6 miljoen zoekresultaten. Er zijn ontelbare mogelijkheden die meer likes beloven; je kunt ze zelfs kopen. Een veelgebruikt middel om likes te krijgen, is het verloten van cadeaus. Of deze geschenken ook daadwerkelijk worden weggegeven, betwijfel ik. Hier zijn overigens wel regels voor. Ik ben van mening dat je likes moet verdienen en dat je ze niet moet (om)kopen.

Likes die je echt hebt verdiend, zijn veel waardevoller voor je Facebookpagina dan die 500 likers die eigenlijk een beetje balen omdat ze niks hebben gewonnen. Waarom? Als bezoekers daadwerkelijk reageren op berichten, door middel van een ‘vind ik leuk' of een reactie, zorgt dat er voor dat het bericht vaker worden vertoond onder andere likers. Dit heeft te maken met het algoritme dat Facebook gebruikt. Enkele facts over dat algoritme: hoe meer mensen reageren op een update, des te eerder deze te zien is in de tijdlijn van jouw vrienden. En als jouw Facebookprofiel veel views heeft, dan worden je updates vaker vertoond op de tijdlijn van vrienden.

Voor bedrijven en instellingen die met Facebook op het netvlies willen komen en blijven, geldt dus: je moet veel likes verdienen. Maar hoe? Zorg dat je relevant en leuk bent. Wees daarbij niet al te serieus op Facebook. Facebook leent zich wel voor een beetje humor, nonsense en wat luchtigere informatie. Wil je zakelijkere informatie delen, maak dan gebruik van Twitter en LinkedIn. Verplaats je in de doelgroep. Wat vinden zij leuk en interessant? Probeer daar een link mee te leggen, maar zorg wel dat het in relatie blijft tot je vakgebied en dat je dicht bij jezelf blijft. Wat mij brengt bij het volgende: BOOM Communicatie heeft ook een Facebookpagina. Wij plaatsen regelmatig nieuws en columns, gerelateerd aan ons vakgebied. Ook houden we van een beetje humor tussen de serieuze berichten door en geven we je graag een kijkje achter de schermen. Vraag ik nu om een like? Ja! En is het de moeite waard? Ja!

Janneke van Dijk – Communicatiemedewerker BOOM Communicatie