Archief

Zeeuwse Tong wil kennis borgen

Stichting Zeeuwse Tong wil de failliete tongkweker Solea uit IJmuiden helpen met een doorstart. Zo wil de stichting voorkomen dat de kennis van deze kweker verloren gaat.

In het proefbedrijf voor aquacultuur in Colijnsplaat doet Stichting Zeeuwse Tong een grootschalige proef om binnendijks vis te kweken in een gesloten kringloop. Op dit moment zwemmen er tweeduizend jonge tongetjes in hun vijvers die afkomstig zijn van Solea. De kennis die Solea heeft over de kweek van pootvis, maar ook over het verder opkweken tot formaten die op de markt kunnen worden gebracht, is van belang voor het proefbedrijf. In een artikel dat gisteren in het regionale dagblad PZC verscheen, licht Rinus Platschorre als voorzitter van Stichting Zeeuwse Tong de mogelijke hulp aan Solea toe: “Wij werken als stichting samen met onderzoeksinstituut Imares aan de ontwikkeling van een eigen pootvisproductie. Daarbij kan de kennis van Solea goed van pas komen”. Er valt op dit gebied nog veel te leren: “Het is bijvoorbeeld een raadsel waarom het ene tongetje prima groeit en het andere achterblijft”, aldus Platschorre.

BOOM is, in opdracht van Van Dantzig Communicatiepartners, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse communicatiemiddelen rondom het innovatieve project van Stichting Zeeuwse Tong. De website Zeeuwsetong.nl, die door BOOM is gerealiseerd, informeert belangstellenden uitgebreid over het proefbedrijf.