Archief

Zoekmachinemarketing blijkt effectief

Zoekmachinemarketing heeft een positief effect op merken. Dat blijkt uit recent onderzoek van Metrixlab.

Uit een onderzoek rondom de campagne ‘Jouw Heineken', dat Metrixlab uitvoerde in opdracht van Heineken, Google en Twist, blijkt dat zoekmachinemarketing een grote toename in merkvoorkeur, merkbekendheid en advertentiebekendheid genereert.

De studie van Metrixlab had tot doel om na te gaan wat de merkeffecten zijn, ongeacht of er wordt geklikt op een advertentie. Blootstelling aan advertenties in zoekmachines zorgt voor stijgingen in merkvoorkeur en merkbekendheid. Het effect werd groter wanneer de gebruikers doorklikten.

Volgens BOOM®-adviseur David Westveer sluiten de uitkomsten van dit onderzoek aan bij eerdere onderzoeken: “Er is een bepaalde trend waar te nemen. Consumenten bleken al een onderscheid te maken tussen de diverse zoekresultaten van zoekmachines. Uit eerder onderzoek is namelijk bekend dat de posities van zoekresultaten van invloed zijn op de door de internetgebruiker ervaren betrouwbaarheid. Links die hoog eindigen in de rangorde van een zoekmachine worden betrouwbaarder ervaren dan lager geordende links. Daarnaast vinden gebruikers organische links, dat wil zeggen links die niet worden ingekocht als advertentie, betrouwbaarder dan gesponsorde links. De uitkomsten van het onderzoek van Metrixlab zijn in die zin wel opvallend. Kennelijk zijn gesponsorde links betrouwbaar genoeg om van invloed te zijn op de mate van merkvoorkeur en (spontane) merkbekendheid.”

Geraadpleegde bron: Adformatie.nl. Op de foto: David Westveer.