BROCHURE MET ONLINE DIMENSIE
Online en offline zijn geen gescheiden werelden meer. In communicatiecampagnes is een integrale toepassing van alle communicatiekanalen inmiddels vanzelfsprekend. Maar binnen een traditioneel communicatiemiddel als een brochure of folder, was het opnemen van een QR-code met een directe verwijzing naar een webpagina vaak het hoogst haalbare om interactie te verkrijgen tussen offline en online. Augmented reality heeft daar verandering in gebracht. Een voorbeeld is het maken van koppelingen met Layar, zoals in de brochure van Biobased Delta.
Net als in vele andere brochures zijn in de brochure van Biobased Delta quotes opgenomen van enkele personen. Nieuw is dat hun foto's met een smartphone gescand kunnen worden via de app van Layar. Op de smartphone komt de foto vervolgens tot leven in de vorm van een filmpje waarin de persoon in tekst en beeld een uitgebreidere toelichting geeft op het onderwerp. De film speelt zich via de smartphone af als een soort tweede, virtuele laag bovenop de brochure.
Werden toepassingen met augmented reality – en dus ook met Layar – meestal alleen gebruikt om een ‘leuk' of ‘creatief' effect te verkrijgen; nu kan augmented reality een ook functionele bijdrage leveren aan de communicatiedoelen. In dit geval geven de personen die binnen de beperkte ruimte van de brochure maar een kort statement kunnen maken, een uitgebreide en inhoudelijke toelichting via Layar. Gezien de reikwijdte en complexiteit van een onderwerp als biobased ontwikkelingen, is dat een toevoeging met meerwaarde.
De brochure is één van de communicatiemiddelen die BOOM inmiddels heeft gecreëerd voor de Biobased Delta; een initiatief van de provincies Noord-Brabant en Zeeland, REWIN en Economisch Impuls Zeeland. Als Biobased Delta moet Zuidwest-Nederland de hotspot zijn voor biobased ontwikkelingen. Het gebruiken van groene grondstoffen door de chemie staat daarin centraal. Om kunststoffen, chemicaliën en brandstoffen te maken, gebruikt de chemie nu nog bijna uitsluitend olie. In plaats daarvan kunnen ook ‘groene' grondstoffen gebruikt worden, zoals gras, maïs, wieren of algen. In de toekomst zal er op grote schaal productie plaats gaan vinden van biobased kunststoffen, chemicaliën en brandstoffen. In laboratoria en door middel van proefproducties wordt momenteel gezocht naar de beste manieren om rendabel en in volume te produceren.
Meer informatie over de werking van Layar: bekijk de demo.