Communicatieve cultuur
Vanuit een traject tot strategische herinrichting van het gehele communicatiebeleid, heeft BOOM zich gebogen over het vraagstuk van Scalda. Met als gewenste eerste mijlpaal een doorontwikkeling van de website Scalda.nl; een belangrijk instrument in het communicatiebeleid en de daarin gewenste communicatieve cultuur. De digitale transitie die rondom Scalda.nl is gedefinieerd, moet leiden tot op stakeholders afgestemde communicatie.
Visie op digitale informatievoorziening
Gestart werd met het ontwikkelen van visie op de online aanwezigheid van Scalda en de inzet van haar digitale kanalen. Rekening houdend met nieuwe technologische mogelijkheden, wetgeving, veranderende informatie- en interactiebehoeften van stakeholders én ambities vanuit de organisatie.
Scalda werkt bijvoorbeeld vanuit haar strategie aan kwaliteit en communicatie. Een belangrijk vertrekpunt was dan ook het beleidskader communicatie van Scalda, dat mede richting geeft aan de digitale en communicatieve transformatie. Inventarisatiesessies, gericht onderzoek binnen de organisatie, analyses en datamining gaven brandstof aan de visieontwikkeling.
De aanpak van BOOM was van begin tot eind daadkrachtig en doelgericht.
Ralph Toorop (Scalda)
Toekomstbestendig fundament
In een jaar tijd is werk gemaakt van het (her)inrichten en ontwikkelen van verschillende componenten die voor het effectueren van de visie van belang zijn. Met Scalda.nl als platform dat zich vooral richt op studiezoekers en externe stakeholders en een duidelijke beleidsmatige positie voor specifieke webportalen voor studenten, ouders en verzorgers, stagebedrijven en medewerkers. Daarbij is tevens aandacht uitgegaan naar het inrichten, introduceren en implementeren van een beheerorganisatie met de daarbij behorende randvoorwaarden zoals formatie, redactiestatuut en een stijlgids. Ralph Toorop, adviseur digitale communicatie bij Scalda, is tevreden over het trajectverloop: “De aanpak van BOOM was van begin tot eind daadkrachtig en doelgericht. Dat heeft geresulteerd in een duidelijk en toekomstbestendig fundament voor onze gehele digitale communicatie die ook direct is doorvertaald in een website en vervolgens portalen die nu heel gericht en afgestemd op externe stakeholders worden ingezet.”
Design thinking en commitment
Met behulp van een design thinking methode werden in nauwe samenwerking met de afdelingen Communicatie en Informatiemanagement van Scalda, verkenningen uitgevoerd naar de te koppelen systemen en de wensen en behoeften van (interne en externe) stakeholders. In eerste instantie was dit proces gericht op de website. Daarna is deze aanpak ook toegepast op het ontwikkelen van portalen voor studenten, ouders en verzorgers, stagebedrijven en medewerkers. Ook via datamining en user feedback, zijn inzichten verkregen voor een effectieve online interactie. In sessies zijn user stories, toptaken en functionaliteiten nader uitgediept en is bewustzijn, alignment en commitment gecreëerd binnen de organisatie.
Regievoering tijdens ontwikkeling
Op basis van de geïnventariseerde eisen en wensen zijn in afstemming met de organisatie een functioneel ontwerp, interactiedesigns en interfacedesigns ontwikkeld. Ook hier werd de organisatie weer bij de ontwikkeling betrokken. Onder meer tijdens interactieve sessies met interne stakeholders, toetsing van uitgewerkte concepten bij gebruikersgroepen en ook door de uiteindelijke planvorming te presenteren aan het directeurenoverleg en aan het College van Bestuur.