Appreciative inquiry in de praktijk
Positieve vragen stellen is niet hetzelfde als negatieve aspecten negeren. De vertaling van ‘appreciation’ is ‘waardering’ en dat is precies wat er gebeurt: waarderen wat er is. Ook de mindere aspecten van een organisatie dus. Alleen worden de negatievere punten omgedraaid: hoe zou je willen dat het er wél uitziet? Wanneer deed het probleem zich niet voor en wat was daar de reden van? Wat was er anders?
Door op deze manier te vragen, ben je al bezig met een positieve interventie. De onderzoeker of adviseur stelt positieve vragen en de deelnemers aan het proces worden gestimuleerd oprecht nieuwsgierigheid te zijn. Door samen te onderzoeken wat er al werkt in de organisatie of bijvoorbeeld in een regio als het gaat om overheidsparticipatie, komt er iets in beweging. Je gaat namelijk kijken naar wat al aanwezig is en wat al goed werkt; ook al is het nog maar op kleine schaal. Zo kunnen de zaadjes ontkiemen. Doordat de bestaande situatie het vertrekpunt is en er samen wordt ontdekt, is er een vruchtbare bodem voor het tot bloei brengen van de duizenden bloemen in de metafoor. Het werkt, omdat er wordt gedacht in mogelijkheden en niet in problemen en schijnbare onmogelijkheden. Wat kan er wél? Hoe krijgen we meer van het goede? Stel quick wins vast en deel de successen zo snel mogelijk. Dat geeft medewerkers energie en zet hen in beweging naar de gewenste situatie.
Boom geeft energie
Een praktische oefening die goed werkt, is het visualiseren van het ontwikkelproces door het tekenen van bomen. Doordat het voor deelnemers vaak nog lastig is meteen vanuit het waarderende te denken, mag er gerust gestart worden met een probleemboom. In de stam zet je dan het meest nijpende probleem. De vraag volgt dan al snel wat de wortels zijn van dit probleem. Wat zijn de oorzaken? Bepaal vervolgens welke vruchten zo’n probleemboom geeft, ofwel: welke gevolgen heeft dit probleem? Afsluitend is het dan raadzaam te vragen hoeveel energie dit proces gaf. Laat iedereen het eens een cijfer geven.
Laat vervolgens het negatieve los en draai het om. Deze tweede boom is een perspectiefboom. Het heeft als stam de belangrijkste oplossing voor het probleem. Daarna worden ook weer de wortels (succesfactoren) en de vruchten van deze boom onderzocht. Ook hier geven de deelnemers het proces na afloop een cijfer.
Keer op keer blijkt dat het tekenen van de perspectiefboom veel meer energie geeft aan de deelnemers. Het antwoord op de vervolgvraag laat zich dan ook raden. Met welke bomen willen we ons bezig gaan houden: met de probleembomen of de perspectiefbomen?
Zullen we hier eens verder over bomen?
Benutte bronnen:
- Cooperrider, D.L., & Whitney, D. A Positive Revolution in Change: Appreciative Inquiry. Taos, NM: Corporation for Positive Change, 1999.
- Kabalt, J. & Tjepkema, S. Appreciative Inquiry: Veranderen met energie, 2012.
- Van der Vaart, W. Appreciative inquiry: een introductie, 2018.