Bouw de verandering op drijfveren in de organisatie
Niet veranderen, maar verbeteren
Een nieuwe koers in de praktijk brengen, verloopt vaak minder snel en soepel dan gewenst. Aangekondigde koersveranderingen kunnen in de praktijk worden gezien als een aanval op een heersende organisatiecultuur en tot weerstand leiden. Enthousiasme verkrijgen is dan nodig én mogelijk. Zeker als een koers aansluiting vindt bij identiteitskenmerken die al in de organisatie aanwezig zijn.
Dat veranderingen niet zomaar van de grond komen, is geen onwil. Het doet een beroep op het verandervermogen van mensen, waarin bestaande gedragspatronen doorbroken moeten worden. Dat is geen gemakkelijke opgave. Toch wordt het al een stuk eenvoudiger als de veranderingen in lijn liggen met de identiteit van een organisatie, vertrekken vanuit het al heersende gedachtegoed, de noodzaak tot veranderen duidelijk maken én medewerkers gefaciliteerd worden om de nieuwe koers eigen te maken. Het komt er dan op aan de kenmerkende kracht van de (mensen in de) organisatie te benutten in de gewenste doorontwikkeling; niet zozeer om het allemaal anders te doen, maar om samen nog beter te worden.

Verandertraject DICTU
Volgens die benaderingswijze maakt DICTU werk van haar toekomstvisie. DICTU staat voor ‘Dienst ICT Uitvoering’ en is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is één van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid, met circa 1.500 medewerkers in Den Haag, Utrecht en Assen. DICTU bedient primair de ministeries EZK (Economische Zaken en Klimaat) en LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en daarnaast diverse andere overheden en uitvoeringsinstanties. De producten en diensten van DICTU zijn gericht op het digitaal en veilig samen laten werken van ondernemers, burgers en overheden.
DICTU zette een verandertraject in gang, gericht op een nieuwe manier van werken met meer klantfocus, een meer agile manier van werken en het transformeren van volledig maatwerk naar meer gestandaardiseerde basisdiensten. BOOM werd als strategie- en communicatiepartner gevraagd te voorzien in een aanpak, waarmee de hele organisatie aan de slag kon met de verandering.
Wij ontwikkelden een aanpak vanuit onze ‘10 bepalende factoren voor een verandering‘. Deze succesfactoren zijn gebaseerd op het bestaande basismodel voor succesvolle verandering van veranderkundige Tim Knoster, dat wij verder hebben verdiept en uitgebreid: