Purpose en visie – waarom besta je?
De meeste organisaties hebben een visie op de markt waarin ze opereren. Die van betekenisvolle merken reikt verder: zij willen de wereld een stukje mooier maken. Fairtrade, Wereld Natuur Fonds en De Vegetarische Slager bijvoorbeeld. Organisaties met een betekenisvol doel kunnen weliswaar inspirerend zijn; ze lopen ook een risico. Als de drijfveren en realiteit te ver uit elkaar liggen, is de organisatie niet geloofwaardig.
Product – wat lever je?
Inspirerende merken vertellen geen verhalen over hun producten, maar mét hun producten. Een voorbeeld hiervan is Dopper. Zij zien hun productlijn met duurzame waterfles niet als een eenvoudig product, maar als ‘a planet saving device’. Het product is ontwikkeld uit frustratie over de snelgroeiende plastic soep in de oceaan en ondersteunt de purpose van de organisatie: de hoeveelheid single-use plastic afval verminderen en iedereen – dicht bij huis én ver weg – toegang bieden tot veilig drinkwater.
Innovatie – hoe vernieuw je?
Tesla, Apple en Samsung zijn organisaties die innovatie inzetten om te komen tot steeds betere producten. Ze blinken uit vanwege de plaats die innovatie binnen de organisatie inneemt. Een onderzoek van Synergie in samenwerking met de Universiteit van Tilburg liet zien dat wanneer een organisatie hoog scoort op innovatie, dit hand in hand gaat met exposure op social media. Deze organisaties creëren een continue stroom aan nieuwsberichten.
Relatie – hoe werk je samen?
Succesvolle, inspirerende merken zetten in op loyaliteit aanhun klanten, in plaats van loyaliteit vanhun klanten. Zij geven klanten het gevoel dat ze voor hen door het vuur gaan. Coolblue bijvoorbeeld. Om dit te bewerkstelligen is een grote mate van vrijheid nodig voor het personeel. Coolblue heeft de overtuiging dat iedere minuut die een medewerker aan zijn of haar leidinggevende besteed, een verloren minuut is. Het is namelijk tijd (en aandacht) die niet aan de klant wordt geschonken.
Purpose geeft richting
“Het merendeel van de merken uit de inspirerende 40 inspireert vanuit een combinatie van de omschreven invalshoeken. Niet ‘of-of’, maar ‘en-en’. Dit doen zij meestal vanuit een onderliggend, inspirerend motief, waarmee zij intern enthousiasmeren en extern aantrekkingskracht en impact creëren. Een noodzakelijke eerste stap is het vaststellen van die richtinggevende purpose, van waaruit vervolgens aan de verschillende invalshoeken kan worden gewerkt”, aldus Bart Thijssen.
Dit artikel is gebaseerd op het rapport ‘Business for Good’ van onderzoeksbureau Synergie, die de lijst met de 40 meest inspirerende bedrijven heeft samengesteld.