Dit is de meest passieve vorm van weerstand. Deze medewerkers zijn niet geïnteresseerd in verandering en willen liever alles zo houden zoals het is. Het kan zijn dat iemand simpelweg niet weet welke stappen worden gezet of wat het voor hen betekent. Of misschien worden door de verandering bepaalde vaardigheden verwacht, waarbij iemand onzeker is of ze het wel kunnen. Maar het kan ook zijn dat de verandering gewoon te groot lijkt, waardoor het voelt als een berg die te groot is om te beklimmen. Ondanks dat inertia een meer passieve vorm van weerstand is, kan het in de praktijk juist enorm lastig zijn op te lossen. Deze collega’s kunnen het namelijk wel met je eens zijn dat de verandering goed is, maar vinden de huidige situatie ook goed genoeg, voelen geen enthousiasme en urgentie, of zien de transitie als te complex. Dus waarom zou je dan veranderen?
The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.
Socrates
Hoe om te gaan met ‘inertia’?
- Maak de verandering behapbaar
Sterke, inhoudelijke argumentatie heeft bij deze groep weinig zin. In plaats van in te spelen op het rationele denken, wil je vooral de verandering zo makkelijk mogelijk maken. Breek een grote verandering op in kleine stapjes in plaats van grote sprongen: niet te veel en te snel. Vooral als inertia voortkomt uit een onzekerheid over het eigen kunnen (eigeneffectiviteit) of de verandercapaciteit van het team. Zo heeft de een meer moeite om een nieuwe vaardigheid aan te leren, terwijl de ander moeite heeft met het toepasbaar maken op de eigen werkzaamheden. Door steeds enkel een klein stapje te vragen van medewerkers én ondersteuning te bieden waar nodig, kan inertia effectief worden aangepakt of bij voorbaat worden voorkomen. Als je wel te veel en te snel wil gaan, zal je zien dat je juist verder van huis bent en het nog langer duurt tot je iedereen on board krijgt. Soms geldt ‘less is more’, zolang je maar op het stijgende pad van groei blijft.
- Inspireer en motiveer met narratieven en verhalen
Wat tot slot ook kan helpen om inertia om te buigen, is om narratieven of verhalen in te zetten om te inspireren en motiveren. Misschien zijn er soortgelijke succesvolle veranderingen geweest in het verleden of bij andere organisaties waar men zich mee identificeert. Dan kan een motiverend verhaal over deze verandering – de reden tot verandering, het veranderingsproces en het resultaat – de nodige overtuiging bieden dat deze komende verandering noodzakelijk is en succesvol zal zijn.
Met empathie samenwerken
Welke vorm van weerstand het ook betreft, de achterliggende oorzaak kan per persoon verschillen. Een medewerker die vanuit aversie reageert komt wellicht boos over, maar daar kunnen angstgevoelens aan ten grondslag liggen. Of bij inertia, waarbij iemand misschien moeite heeft om het (veilige) verleden los te laten of onzeker is over hun capaciteit om mee te gaan met de verandering. Of wellicht heeft een verandering ooit wel eens verkeerd uitgepakt en is men vanuit die onzekerheid nu wat sceptisch.
Wanneer je de leiding hebt over een verandering, is het daarom belangrijk dat je juist de rust bewaart. Voorkom emotionele reacties op weerstand, waarmee je alleen maar olie op het vuur zou gooien. Kijk naar wat collega’s nodig hebben. Niet om alleen mee te gaan met het plan, maar er ook actief aan te willen bijdragen en zich medeverantwoordelijk te voelen. Laat mensen weten dat je ze hoort en betrek ze bij het proces waar mogelijk. Zo vergroot je de kans dat de verandering leidt tot een effectief en duurzaam resultaat. Verandering is nou eenmaal spannend en uiteindelijk zit je met z’n allen in hetzelfde schuitje. Dus goed omgaan met verandering, betekent evenveel goed omgaan met weerstand. En met elkaar.
Bronnen
- Brehm, J. (1966). A theory of psychological reactance. New York, NY: Academic Press.
- Knowles, E.S. & Linn, J.A. (Eds.) (2004). Resistance and persuasion. Mahwah: Erlbaum.
- Knowles, E. S., & Riner, D. D. (2007). Omega approaches to persuasion: Overcoming resistance. In A. R. Pratkanis (Ed.), The science of social influence: Advances and future progress(pp. 83–114). Psychology Press.