Tragel biedt haar zelfstandige teams ruimte om, samen met cliënten, de kwaliteit van zorg vorm te geven. Dit betekent ook dat de communicatie binnen Tragel decentraal is belegd. Het was de wens van de organisatie dat afdelingen de communicatie zelf gingen oppakken. Een gerichte koers is dan nodig om de communicatie tussen medewerkers, cliënten en hun vertegenwoordigers zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen – passend bij de behoeften en wensen van de verschillende betrokkenen.
Onderzoek als eerste stap
Het vraagstuk van Tragel was erg breed: het betrof interne en externe communicatie, interpersoonlijke en digitale communicatie – en alles daar tussenin. Om de opdracht behapbaar te maken, splitsten we het traject daarom in verschillende trajectstappen. De eerste stap betrof het uitvoeren van een communicatieonderzoek. Een explorerend kwalitatief onderzoek vormde de start, waarna een toetsend kwantitatief onderzoek volgde. Er werd gesproken met medewerkers, cliëntvertegenwoordigers en natuurlijk cliënten zelf. Via een enquête is breed inzicht gekregen in de sentimenten, issues, wensen en kansen ten aanzien van de bestaande communicatiestructuren.
Vertaalslag naar de zorgpraktijk
Het projectteam van BOOM vertaalde de inzichten vanuit het onderzoek vervolgens naar een integrale communicatievisie en -strategie, inclusief een beknopt implementatieplan. In nauwe samenwerking met Tragel gaf BOOM ook invulling aan de vervolgopdracht die er lag. Middels interactieve en inspirerende dialoogsessies met de contactpersonen communicatie én alle medewerkers van Tragel, zijn verhalen opgehaald.