Multi-branded merkenstrategie
Neem Countus als voorbeeld. Met 23 vestigingen is deze accountancy- en adviesorganisatie een bekende naam in het midden, noorden en oosten van Nederland. Hun merkportfolio heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot één krachtig corporate merk Countus en vier hieraan verbonden merken met een eigen opdracht en propositie:
- Subvention (subsidiebureau);
- Zienergie (adviesbureau voor duurzaamheidsvraagstukken);
- WeCapital (advies en begeleiding bij financieringsprocessen);
- Seres (optimaliseren van de bedrijfsvoering van huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, dierenartsen en medisch specialisten).
Volgens het Brand BASICS-model van Boer is dit merkenportfolio te karakteriseren als een ‘multi-branded merkenstrategie’. De vier product brandstreden vertonen onderling weinig samenhang en richten zich op hun eigen doelgroepen met daarbij horende dienstverlening. Samenhang is er wel vanwege hun relatie tot hetzelfde corporate brand, Countus, dat legitimatie geeft aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van de dienstverlening.
Nieuw merk binnen de merkhiërarchie
Voor een ander specifiek onderdeel van de Countus-dienstverlening, de adviestak rondom ruimtelijke ordening en milieu (ROM), ontstond de vraag of eenzelfde soort benadering wenselijk was. BOOM werd gevraagd advies te geven.
Joop Maas: “Dat het ROM-team van Countus zich bezighield met andere materie dan de rest van de Countus-organisatie, was al snel duidelijk. En ook dat zij zich vooral richtten op kwesties in het buitengebied, bij een voornamelijk agrarische doelgroep. Op het eerste oog al voldoende redenen om de afdeling apart te gaan profileren. Toch reikt de strategische keuze om een nieuw merk te gaan voeren verder dan alleen deze constateringen. Met een klanten- en stakeholderonderzoek en een concurrentieanalyse hebben we de marktkansen afgetast. Verder zijn we met het team gaan nadenken over de toekomstscenario’s, waarbij we op voorhand alle opties hebben opengelaten. De uitkomst werd dat de ‘kruisbestuiving’ tussen Countus en het ROM-team weliswaar moest blijven bestaan, maar dat een eigen merkpositionering nodig was om de gestelde ambities in te lossen. De oplossing bleek inderdaad te liggen in het positioneren van een nieuw merk binnen de multi-branded merkhiërarchie van Countus”.
Een merk creëren is niet alleen een labeldiscussie. Het gaat er vooral om dat medewerkers het gaan beleven; dat zij het in de dagelijkse praktijk met hun hart en hoofd waarmaken.
Joop Maas (Strategisch adviseur)
Gezamenlijke opdracht en kernwaarden
Vertrekpunt voor het ontwikkelen van dit nieuwe merk, vormde een merkpositionering. Die werd samen met het team ontwikkeld, rekening houdend met de identiteit van het team, de klantbehoeften én het onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie. “Door vast te stellen wat de gezamenlijke opdracht werd en welke kernwaarden daarin cruciaal zijn, heeft het team duidelijk voor ogen wat de essentie is van het nieuwe merk en hoe zij daar samen invulling aan kunnen geven. Dit geeft aan dat creëren van een merk veel meer is dan een labeldiscussie. Het gaat er vooral om dat de medewerkers het merk gaan beleven; dat zij het in de dagelijkse praktijk met hun hart en hoofd waarmaken”, aldus Joop Maas.