Omgaan met weerstand bij een interne verandering
Om als organisatie verder te ontwikkelen, ontkom je niet aan de nodige bijbehorende veranderingen. Ook al weten we dat verandering nodig is, het neemt niet weg dat veranderen vaak best spannend is...
De acht leiderschapsstijlen, ook wel het leiderschapscircumplex genoemd, is een model om verschillende stijlen van leiderschap te categoriseren. Met het circumplex kunnen gebruikers inzicht krijgen in communicatiestijlen die leidinggevenden het best kunnen toepassen. Het model is ontwikkeld door Belgische onderzoekers Rouckhout en De Fruyt na een meerjarige literatuurstudie en verscheen voor het eerst in de publicatie ‘Integrating leadership: the leadership circumplex’ (2012). Het leiderschapscircumplex is deels gebaseerd op inzichten uit het ‘interpersoonlijk circumplex’, een bekend model voor het analyseren van gedrag.
In het model benoemen Rouckhout en De Fruyt vier verschillende hoofdstijlen, die zich opsplitsen in totaal acht verschillende stijlen van leiderschap. De vier hoofdvormen van leiderschap die in het leiderschapscircumflex worden weergegeven zijn: een charismatische of transformationele stijl, democratische stijl, vermijdende stijl en autocratische stijl. De stijlen die tegenover elkaar staan in het circumflex zijn in het model elkaars tegenpolen. Zo staan democratische stijlen tegenover autocratische stijlen.
Deze stijlen kenmerken zich door een charismatische aanpak van leiders. Leiders hebben bij deze stijl een warme, overtuigende uitstraling en communiceren met hun medewerkers op een emotioneel niveau. Ze proberen anderen op een inspirerende manier te motiveren, zorgen voor intellectuele stimulatie en denken aan individuele consideratie. Ze luisteren naar anderen, proberen hen te coachen en als mentor te dienen. Charismatisch leiderschap heeft twee typen leiderschapsstijlen; de inspirerende stijl en de coachende stijl
Democratische stijlen zijn gekenmerkt door de meer afstandelijke houding van de leider. Hierbij kijkt de leider vaak toe van afstand en wordt er pas actie ondernomen wanneer dit nodig is. De leider heeft een ondersteunende rol. Bij het maken van besluiten, kijkt de leider van een afstand toe en laat hij of zij de groep te werk gaan. Daarbij is het belangrijk dat iedereen in de groep als gelijkwaardig wordt gezien. Democratisch leiderschap wordt in twee leiderschapsstijlen toegepast: bij de participatieve stijl en bij de toegeeflijke stijl.
Vermijdende stijlen zijn stijlen waarbij er volgens Rouckhout en De Fruyt sprake is van ‘’non-leadership’’. Hierbij vermijden leidinggevenden hun verantwoordelijkheden als leider. Wanneer er problemen zijn, grijpt de leider niet of te laat in. Er zijn twee stijlen leiderschap die als vermijdend getypeerd worden: de teruggetrokken stijl of de wantrouwende stijl.
Autocratische stijlen zijn stijlen waarbij leiders hopen gehoorzaamheid af te dwingen van hun medewerkers. Wanneer dit regelmatig gebeurt, kan dit zorgen voor problemen in de groep, zoals een hoog arbeidsverzuim en meer stress-gerelateerd verlof.
Het leiderschapscircumflex gebruikt een kleurenschema om aan te duiden welke leiderschapsstijlen vanuit wetenschappelijke inzichten onderbouwd worden als effectieve stijlen. Een groene beoordeling houdt in dat het een stijl is die door anderen over het algemeen positief wordt beoordeeld en in de praktijk effectief kan zijn. Een oranje stijl is niet gewenst, maar kan tijdelijk ingezet worden wanneer het noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij het oplossen van urgente problemen of het afwenden een dreigende crisis. Een rode stijl wordt echter slecht beoordeeld en is geen gewenste stijl om na te streven. Rode stijlen worden benoemd als destructief leiderschap. Deze stijlen worden slecht beoordeeld door anderen en zullen met name negatieve effecten hebben op (de effectiviteit van) de groep.
De leiderschapsstijlen van Rouckhout en De Fruyt geven zicht op positief leiderschap.
Bestand downloaden